به گزارش دفتر امام جمعه نیم ور ،نماز با شکوه جمعه اینهفته 5فروردین 1404 مصادف با بیست وششم شوال المکرم 1446به امامت حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ عبدالعلی استیری امام جمع محترم نیم ور ، وبا حضور گسترده مردم خدا جو درمسجد امام حسین علیه الســــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــلام برگزار شد
عناوین خطبه اول:
- اگر نهج البلاغه به درستی مورد بررسی و تفسیر قرار گیرد، میتواند دنیا را به اعجاب وادارد
- نهجالبلاغه هیچ میدانی از میدانهای زندگی را فروگذار نکرده است.
- نهجالبلاغه، مجموعه گرانسنگی است که به حق آن را «أخ القرآن: برادر قرآن» نامیدهاند.
عناوین خطبه دوم:
- یکی از مقامات حضرت فاطمه معصومه(س) مهاجر بودن برای خدا است.
- در مذاکرات درصد غنیسازی ایران باید به نحوی تعیین شود که مورد نیاز کشور است.
- امیدواریم مذاکرات هم عاقلانه باشد ، هم هوشمندانه و هم شرافتمندانه که عزت و اقتدار ملت و نظام ما را به دنبال داشته باشد.
مشروح خطبه اول:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اوصیکم عبادالله ونفسی بتقوالله فان خیر الزاد التقوی
با توجه به توصیه اخیر مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)، در طلیعه سال ۱۴۰۴ در دیدار اقشار مختلف مردم و جمعی از مسئولان، که فرمودند: «امسال توصیه میکنم فعالان عرصه فرهنگی به مطالعه و آموزش نهجالبلاغه توجه ویژه داشته باشند.» با توجه به اهمیت مسأله محور بحثهای ما در خطبه های اول نماز جمعه نهج البلاغه خواهد بود. فرمودند: اگر به درستی مورد بررسی و تفسیر قرار گیرد، میتواند دنیا را به اعجاب وادارد
البته این اولین بار نیست که ایشان اذهان را به نهج البلاغه توجه دادهاند، بلکه صحبتهای عمیق و ویژهای در زمینه ارتباط با نهج البلاغه در سخنرانیهای مختلف خود داشتهاند.
امروز چند نکته عرض کنم:
نکته اول: چرا مقام معظم رهبری تاکید بر باز خوانی نهج البلاغه داشتند ودارند ؟
به سه دلیل اشاره میکنم:
دلیل اول:ایشان بارها فرمودند که شرایط بعد از انقلاب اسلامی شباهتهای ویژهای با فضای سیاسی و اجتماعی زمان حضرت امیر (ع) دارد چالشهای عصر حاضر همان چالشهای عصر امیرالمؤمنین است تا جایی که در بعضی موارد میبینیم فقط نام شخصیتها عوض شده است.
دلیل دوم: کارآمدی و کاربردپذیری مدیریتی و حکمرانی دینی امیرالمومنین علی علیه السلام که برای هر جامعه ای خصوصاً جامعه قابل استفاده هست .
دلیل سوم:پاسخگویی به شبهات فکری و فرهنگی مدرن است . لذا بیانات آن حضرت در نهج البلاغه برای مسائل مختلف سیاسی ، اجتماعی و اخلاقی ما میتواند راهگشا باشد.
نکته دوم: امروز بیش از همیشه به نهج البلاغه محتاج تریم
نهجالبلاغه هیچ میدانی از میدانهای زندگی را فروگذار نکرده، یک نگاهی به فهرست نهجالبلاغه نشان میدهد این کتاب در همهی بخشهایی که برای یک انسان کامل و برای یک جامعهی انقلابی کامل، لازم و ضروری است بهترین و وافیترین مطالب را ارائه میدهد
امروز مى شود از دیدگاه دقیق و نافذ امیرالمؤمنین علیه السلام به واقعیتهاى جهان و جامعه نگاه کرد و بسیارى از حقایق را دید و شناخت و علاج دردها را پیدا کرد. لذا امروز بیش از همیشه به نهج البلاغه محتاج تریم.
همچنان که در زمینه ى قرآن کریم کار شده و تفسیرهاى زیادى نوشته شده است، درباره ى نهج البلاغه هم باید این کارها انجام گیرد. همان طور که قرآن خوانده مى شود، نهج البلاغه هم باید خوانده شود؛ چون تالى و دنباله ى قرآن است. همان طور که مسلمانها خودشان را موظف مى دانند با قرآن انس پیدا کنند و ندانستن قرآن را براى خود نقص مى شمارند، ندانستن نهج البلاغه هم باید نقص به حساب بیاید
نهجالبلاغه، مجموعه گرانسنگی است که به حق آن را «أخ القرآن: برادر قرآن» نامیدهاند. در عظمت و شگفتی این اثر جاودانه همین بس که در توصیفش گفتهاند: «کَلامٌ فَوقَ کَلامِ المَخلوقِ وَ دونَ کَلامِ الخالِق: کلامی که بالاتر از کلام بشر و پایینتر از کلام خداوند است».
نکته سوم : مهجوریت نهج البلاغه
اگر چه بیش از هزار سال از عمر نهجالبلاغه میگذرد، اما جای بسی تأسف است که این گنجینه ارزشمند و این میراث ماندگار، هنوز در میان شیعیان مهجور مانده و بسیاری از ما دوستان اهلبیت جز آشنایی با نام این کتاب، بهره دیگری از آن نداریم و خود را از دُرّ و مرجانهای این اقیانوس بیکران محروم کردهایم
مطالعه اعترافات اندیشمندان درباره نهجالبلاغه
مورد اول: جرج جرداق، نویسنده و ادیب مسیحی
وی که به اعتراف خود بیش از ۲۰۰ بار کتاب نهج البلاغه را خوانده و در آن اندیشیده است
مورددوم : ابن ابی الحدید معتزلی در شرح خطبه 216 به ویژگی خطبه از جهت فصاحت اشاره کرده و میگوید: اگر همه فصیحان عرب در مجلسی جمع شوند و این خطبه بر آنها خوانده شود، شایسته است که به سجده افتند .می گوید :برخی از خطبه ها را بیش از 1000 بار خوانده ام .
مورد سوم : یکی از دانشمندان مسیحی به نام نِرسیسیان در گفتگو با علامه شهرستانی از علمای بغداد، ضمن تجلیل از نهجالبلاغه و اینکه مخاطب این کتاب ارزشمند نه تنها شیعیان، بلکه بشریت در سراسر عالم است، میگوید: «اگر این گوینده با عظمت امروز بر منبر کوفه قرار میگرفت، شما مسلمانان میدیدید که مسجد کوفه با همه وسعتش، از اجتماع مردم مغرب زمین برای استفاده از دریای خروشان دانش علی موج میزد»
مورد چهارم : در جلسهای که به افتخار شکیب ارسلان ملقب به «امیر بیان»، یکی از نویسندگان زبردست عرب در عصر حاضر در مصر تشکیل شده بود، یکی از حضار پشت تریبون رفته و ضمن تجلیل از وی میگوید: «دو نفر در تاریخ اسلام پیدا شدهاند که به حق شایستهاند «امیر سخن» نامیده شوند: یکی علی بن ابیطالب و دیگری شکیب». شکیب ارسلان با ناراحتی برخاست و پشت تریبون قرار گرفت و از دوستش که چنین مقایسهای به عمل آورد، گله کرد و گفت: «من کجا و علی بن ابیطالب کجا؟ من بند کفش علی هم به حساب نمیآیم»
شنیدن اعترافات بزرگان ادیان و مذاهب درباره عظمت و بزرگی نهجالبلاغه نه تنها احساس غرورآفرین و افتخارآمیزی در دلهای شیعیان به وجود میآورد؛ بلکه خود انگیزهای برای تشویق به مطالعه و انس بیشتر با این کتاب میشود.
مشروح خطبه دوم
توصیه به تقوا: در ابتدای خطبه دوم هم مجدداً خودم را وشما عزیزان را توصیه میکنم به رعایت تقوای الهی !!!!
سه مطلب را به محضر شما عزیزان عرضه بدارم:
مطلب اول:سهشنبه/1 ذی القعده/ ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها (173 هـ ق) و روز دختران و هم چنین آغاز دهه کرامت
حضرت معصومه دارای مقامات بلند مرتبه است یکی از مقامات حضرت فاطمه معصومه(س) مهاجر بودن برای خدا است، قرآن برای مهاجران مقام و شأنی ویژه قائل است، امیرالمومنین(ع) در نهجالبلاغه میفرمایند: هجرت فقط برای رسول خدا(ص) نیست هر زمانی به دلیل حفظ دین و یاری ولی خدا و … میتواند رخ دهد. قرآن کریم میفرماید: «وَ مَنْ یَخْرُجْ مِنْ بَیْتِهِ مُهاجِراً إِلَى اللهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ یُدْرِکْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللهِ » اگر کسی از خانه بیرون آمد و هجرت کرد و در مسیر ازد نیا رفت اجر او با خدا است. و این همان اتفاقی است که برای حضرت معصومه(س) افتاد چراکه ایشان هجرت کردند و قبل از رسیدن به مرو و خراسان از دنیا رفتند. علاوه بر این، ولایتپذیری هم شاخصه و ویژگیای است که در کریمه اهل بیت(ع) در اعلی درجه بوده است چنان که برای همین به ایران هجرت کردند در واقع ، هجرت ایشان صرفاً به دلیل عشق خواهر و برادری نیست، بلکه به دلیل پیروی از ولایت و همراهی ولی زمانشان هجرت کردند.
مطلب دوم:روز شوراها
گامهای رسیدن به اقتدار،عظمت و پیشرفت و هم چنین منویات مقام معظم رهبری که امسال را به سرمایه گذاری برای تولید نامگذاری فرمودند قطعا تفکر شورایی است که در این خصوص سهم بسزایی داردوبا آموزشهای همگانی،این تفکر که ریشه در دین ما دارد باید اعتلا پیدا کند.امید وارم که با همت بیش ازپیش واتحاد وهمدلی ، شاهد رشد شاخصه های توسعه انسانی در شهرها وروستاهای شهر نیم ور باشیم.
مطلب سوم:پنجشنبه/11 اردیبهشت/3 ذی القعده/روز جهانی کار و کارگر
به عرض تبریک و عرض خسته نباشید اکتفاء میکنم ان شاءالله هفته آینده عمری بود صحبت خواهم کرد.
مطلب پایانی : اشاره ای به موضوع مذاکرات که از یکی دو هفته گذشته آغاز شده داشته باشم:
اما چرا دور دوم در ایتالیا انجام شد؟
طرف آمریکایی از ایران درخواست کرد به دلیل سن بالای ویتکاف (حدود 70 سال) و مسیر طولانی آمریکا تا عمان (حدود 20 ساعت پرواز مستقیم) کشوری دیگر به عنوان محل مذاکره مورد توافق قرار گیرد که از طرف آمریکاییها چندین پیشنهاد مطرح شد و ایران اعلام کرد که تروئیکای اروپا را به هیچ عنوان قابل اعتماد نمیداند اما زمانی که ایتالیا مطرح شد ایران اعلام کرد معمولا در این کشور منافقین اجتماعات خود را دارند و میتواند علیه کشور ما تبلیغات انجام شود که طرف آمریکایی تعهد کرد این مسائل را کنترل خواهد کرد و بر همین اساس توافق شد محل مذاکره سفارت عمان در رم باشد. سفارت ایران در رم نیز نزدیک سفارت عمان بود و از این جهت چندان مشکل خاصی وجود نداشت. همچنان واسط مذاکرات کشور عمان بود و نظر ایران در این زمینه تامین شد.
اما نکته ای عرض کنم:
مذاکرات تا کنون در سطح کلی و عمومی بود. مبنا بر این بود که دو طرف ارزیابی اولیه از امکان تداوم مذاکرات را داشته باشند و اکنون پس از تفاهمات اولیه بنا است مذاکرات کارشناسی از شنبه ادامه یابد. سطح کارشناسی بسیار حساس است. این مرحله از مذاکرات بسیار تعیینکننده است چرا که بنا است جزئیات ماجرا در این مذاکرات تعیین شود.
لازم است در این مرحله به 2 موضوع اساسی به طور جدی تاکید شود:
1- سطح غنیسازی: نباید سطح غنیسازی به نحوی تعیین شود که صنعت هستهای ایران صوری و نمایشی تلقی شود. درصد غنیسازی ایران باید به نحوی تعیین شود که مورد نیاز کشور است.
2- تعهدات قدم به قدم اجرا شود: نباید کشور تجربه برجام را تکرار کند. خسارت اصلی برجام این بود که ایران ابتدا تمام تعهدات خود را اجرا کرد و طرف مقابل در زمان اجرای تعهدات خود از برجام خارج شد و دست ما خالی ماند. اکنون باید اجرای هر تعهدی را بر اساس گامبندی و متناظر تعیین کرد..امیدواریم مذاکرات در این دوره هم عاقلانه باشد ، هم هوشمندانه و هم شرافتمندانه که عزت و اقتدار ملت و نظام ما را به دنبال داشته باشد.
یک اشاره کوتاهی به اتفاق اخیری که در برنامه خانواده شبکه یک سیما روی داد داشته باشم
متاسفانه منجر به توهین به مقدسات اهل سنت شد علی رغم اینکه برنامه به صورت زنده هم پخش نمیشد
اولاً این گونه مباحث که منجر به اختلافات مذهبی میشود و اتحاد وانسجام شیعه و سنی که در کشور ما به صورت مسالمت آمیز و برادرانه کنار هم زندگی میکنند را خدشه دار میکند را محکوم میکنیم
ثانیاً از مدیر محترم صدا وسیما هم از جهت سرعت عملی که داشتند ومدیران خاطی را عزل کردند هم تشکر میکنیم
ثالثاًاز مدیران صدا وسیما انتظارداریم که نظارت بیشتری برتولیدات برنامه ای داشته باشند
رابعاً خواستار پیگیری و ریشه یابی این اتفاق و شناسایی عقبه آن هستیم تا از تکرار موارد مشابه جلو گیری گردد.
والســـــــــــــــــــــــــلام وعلیــــــــــــــــــــــکم ورحمه اللــــــه و برکاته