نماز با شکوه جمعه بیست و یکم دیماه ماه 1403 مصادف با نهم رجب المرجب 1446به امامت حجت الاسلام والمسمین حاج شیخ عبدالعلی استیری امام جمعه محترم نیم ور در مسجد امام حسین (ع) برگزار شد.
عنــــــاویـــن خطبــــــــه اول:
- امام جواد (ع):هر که تقوای الهی را پیشه خود کند خواه ناخواه، مورد محبّت مردم قرار می گیرد گرچه مردم خودشان اهل تقوا نباشند.
- در امور خانه و خانواده مشورت لازم است و استبدادی گری و فکر و نظر همسر را به حساب نیاوردن اشتباه است.
- مشاوره و گفتگوی در فضای خانواده هم حقیقت را روشن تر میکند و هم دلها را به هم نزدیکتر میکند.
عنــــاویـــن خطبـــــــــه دوم:
- امیرالمؤمنین نسبت به انسان ها فقط وفقط دغدغه هدایت داشتند.
- اگر مدیران و مسئولین به صورت جهادی به میدان بیایند، بسیاری از مشکلات وآسیبها حل خواهد شد.
- اگر بُعد مقاومت و ایستادگی در برابر نفس بیشتر شد، مسلماً در تصمیم گیری انسان در مقابل جبهه کفر نیز تأثیر خواهد گذاشت.
مشــــــروح خطبـــــــــه اول:
أعوذ باللـــــــــه من الشیطان الرجیــــــــــم بســـــــــم اللـــه الــــرحمـــــن الرحیـــــــــم
عباد اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی
همه شما برادران و خواهران نمازگزار و خودم را به تقوای الهی، پرهیزکاری و فرمانبری از خداوند سفارش و دعوت میکنم.
قالَ الامام الجواد(ع ) : مَنِ اتَّقَی اللهَ أحَبَّهُ النّاسُ وَ إنْ کَرِهُوا امام جواد (ع):هر که تقوای الهی را پیشه خود کند خواه ناخواه، مورد محبّت مردم قرار می گیرد گرچه مردم خودشان اهل تقوا نباشند. بحارالأنوار، ج ۷۵ ، ص ۷۹ ، ح ۶۲
موضوع بحث ما پیرامون وظایف متقابل زن وشوهر در محیط خانه و خانواده بود هفته گذشته چند روایت پیراومون همکاری و همیاری و اینکه مرد در خانه همیار و همکار زن باشد تقدیم حضور شما عزیزات کردم
یکی دیگر از مواردی که در خانواده باید مورد توجه قرار بگیرد مشاوره و همفکری است.
انسان به تنهایی قادر نیست که بر جوانب مختلف یک موضوع، مسلّط شود و اطلاعات لازم را به دست آورد، از اینرو به مشورت و مشاور نیاز دارد تا او را در این مسیر کمک کنند.در امور خانه و خانواده هم مشورت لازم است و استبدادی گری و فکر و نظر زن را به حساب نیاوردن اشتباه است. حتی با فرزندان هم باید مشورت شود، و به فکر و عقیده ی آن ها احترام بگذاریم و آن ها را به حساب آوریم. در واقع خانه مثل یک مملکت کوچکی است که کارهایش باید با مشورت انجام پذیرد و مشکلات این مملکت کوچک را باید با اهلش در میان گذاشت.
مشورت ومشاوره در اسلام در همه ابعاد مورد تأکید قرار گرفته است به سه مورد مهم اشاره میکنم:
مورد اول: مشاوره در مسائل فردی: مثل تحصیل، کار، تجارت و زندگی شخصی نیاز به مشورت و همفکری احساس میشود.
مورد دوم: مشاوره در حوزه عمومی و اجتماعی و سیاسی: این حوزه اینقدر مهم است که خداوند به پیغمبر خود میفرماید: « وَ شَاوِرْهُمْ فىِ الْأَمْرِ»( سوره آل عمران آیه 159)در آیه دیگر «وَ أَمْرُهُمْ شُورَى بَیْنَهُم»(سوره شوری آیه 38)لذا میبینید اسلام بر اساس رایزنی و مشورت شکل گرفته است.
مورد سوم: مشاوره در حوزه خانواده است :رایزنی و مشاوره از آغاز تصمیم یک مرد برای ازدواج و تشکیل خانواده و تا مراحل مختلف زندگی لازم و ضروری است. این موضوع باید به صورت فرهنگ در میان زن و شوهر و در میان سایر اعضای خانواده مدنظر قرار گیرد.
خداوند حکیم در باب مسائل خانوادگی در سوره طلاق میفرماید: «وَ أْتَمِرُواْ بَیْنَکمُ بِمَعْرُوفٍ»(طلاق/6) که زن و شوهر را خطاب قرار داده و در مورد فرزندان سفارش به مشورت میفرماید. حتی در سوره بقره آیه 233 در مورد اینکه به بچه شیر داده بشود یا از شیر گرفته شود سفارش میکند که اگر خواستید اقدام به این کار بکنید با مشورت و رایزنی اقدام کنید. َإِنْ أَرَادَا فِصَالاً عَن تَرَاضٍ مِّنهُمَا وَ تَشَاوُرٍ فَلَا جُنَاحَ عَلَیهِمَا
در اینجا به آثارمشورت و مشاوره اشاره میکنم و خطبه اول را به پایان میرسانم. چندین اثر برای مشاوره بیان شده است که به تعدادی اشاره می کنم:
1.مشاوره عامل کشف حقیقت: مشاوره یعنی تلاش طرفین مشاوره در اطراف یک مسئله برای کشف آن است. با مشاوره انسان به صواب و حقیقت میرسد، اما با استبداد و تکروی از این امر مهم محروم خواهد بود.
2.آرامش بخشی: مشاوره آرامش و اطمینان را برای مشورت گیرنده به ارمغان میآورد.
3,شخصیت دهی: مشاوره به طرف شما شخصیت میدهد.
4.تقویت روابط بین زن و شوهر : مشاوره موجب تقویت روابط بین طرفین میشود. مشاوره و گفتگوی در فضای خانواده هم حقیقت را روشن تر میکند و هم دلها را به هم نزدیکتر میکند. خانوادهای که باهم قهرند و اهل گفتگو و رایزنی نیستند این خانواده نمیتواند سعادتمند بشود اعضای خانواده در طول روز و هفته نیازمند این هستند که دور هم بنشینند و پیرامون مسائل مختلف خانه گفتگو بکنند و نهایتا بر اساس روابط و ارزشهای اسلامی به تصمیم برسند.
5.ایجاد همدلی میان زن و شوهر،
6.شخصیت دادن به همسر،
7,تصمیمگیریهای درست و اصولی برای زندگی،
8.کمشدن خودخواهی
9.اعتماد متقابل،
10.اثبات عشق و بیشتر شدن محبت و صمیمیت
11فرزندان خانواده از پدر و مادر میآموزند که مشورت کنند و با تک روی و تصمیمات اشتباه به خودشان و خانواده آسیب نزنند.
مشــــــــــــــــروح خطبــــــــــــــــــــــــــــــــــــه دوم:
درابتدای خطبه دوم هم خودم را وهم شما سروران عزیز و بزرگوارِ خودم را توصیه میکنم به تقوای الهی…..
شنبه/۱۰ رجب/ ولادت امام محمدتقی جوادالائمه(ع) (۱۹۵ق)
قالَ الامام الجواد(ع ) : ثَلاثٌ مِنْ عَمَلِ الاْبْرارِ: إقامَهُ الْفَرائِض وَاجْتِنابُ الْمَحارِم واحْتِراسٌ مِنَ الْغَفْلَهِ فِی الدّین
امام جواد (ع):سه چیز از کارهای نیکان است: انجام واجبات الهی، دوری از گناهان،دورى جستن از غفلت در دین.
سهشنبه/۲۵ دی/۱۳ رجب/ ولادت امام علی(ع) (۲۳ سال قبل از هجرت) روز پدر
بخش مهمی از معارف دین چه در منابع اهل سنت و چه در منابع شیعی بیان مبسوطی فضائل حضرت مولیالموحدین علی(ع) است. ابنعباس از پیامبرخدا(ص) نقل میکند:«لَو أنَّ الأَشْجَارَ أَقْلَامٌ وَ الْبَحْرَ مِدَادٌ وَ الْجِنَّ حُسَّابٌ وَ الْإِنْسَ کُتَّابٌ مَا أَحْصَوْا فَضَائِلَ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ»اگر درختان قلم باشند و دریاها مرکب، جنیان شمارهگر و انسانها نویسنده؛نمىتوانند فضائل علىبنابىطالب(علیهالسلام) را شماره کنند-( مناقب خوارزمیالحنفی، ص۲۰؛ ینابیع الموده القندوزى الحنفى، ج۱، ص۳۶۴).
به یک نکته اشاره کنم:
امیرالمؤمنین نسبت به انسان ها فقط وفقط دغدغه هدایت داشتند. در سه جنگ جمل و صفین و نهروان تا جایى که در توان امیرالمؤمنین (ع) بود کوشیدند که جنگ واقع نشود اما نشد و دشمن جنگ را به او تحمیل کرد. نوشته اند در جنگ جمل بعد از این که حضرت (ع) پیروز شد به جاى این که بگوید شهرها را چراغان کنید، نقل و شیرینى پخش کنید و پرچم هاى رنگارنگ بزنید، آمد وسط میدان جمل، کنار کشته هاى دشمن، مثل مادر داغ دیده گریه کردند واشک ریختند، گفتند: اینها دلم را سوزاندند، و سوز دل من به این است که همه میتوانستند به بهشت بروند، اما خودشان راهشان را به سوى جهنم کج کردند. انصافاً کدام فرمانده نظامى براى کشته هاى دشمن اشک ریخته است؟! امیرالمؤمنین (ع) آنقدر براى انسان دغدغه داشت که مى آمد کنار کشته دشمن اشک مى ریخت که چرا جهنم رفتید؟ نمازگزاران عزیز ! مادران! پدران! عزیز! مسؤولین عزیز !ما چه مقدار دغدغه انسان را داریم؟
امروزه بیشترین آسیبهای اجتماعی متوجه خانواده بوده است آسیبهایی مثل طلاق ، اعتیاد ،بیکاری،فقر ، انحرافات جنسی و شبهاتی که در فضای مجازی مطرح میشود و دهها مورد دیگر که امروز نمیخواهم وارد این موضوع شوم اما ما چه کرده ایم؟مسئله آسیبهای اجتماعی اگر به درستی و فوریت به حل آن نپردازیم تبدیل به موضوعی مزمن خواهد شد لذااگر همه مدیران به صورت جهادی به میدان بیایند، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
ایام اعتکاف
یکی از اهداف اسلام تعالی، رشد و به کمال رسیدن انسان است اساسا همه انبیاء الهی آمدهاند تا ویژگیهای اخلاقی بشر را کمال ببخشند. خداوند متعال میفرماید «یَـأَیُّهَا ٱلإِنسَانُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَی رَبِّکَ کَدحا فَمُلاقِیهِ» یعنی ای انسان تو موجود تلاش گری هستی و در سایه تلاش و جدیت میتوانی به لقاء الله برسی.
خداوند در قرآن برای رسیدن به کمال اسبابی را در نظر گرفته است.میفرماید :رسیدن به کمال گاهی در قالب ذکر است «أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»؛ گاهی در قالب حرکت، مانند طواف خانه خدا و گاهی اوقات در سایه وقوف،است مانند مشعر و منا و یا توقف در مسجد تحت عنوان اعتکاف.خداوند اسباب کمال را گاهی در مکان مانند مکانهای مقدسه و گاهی در زمان مانند ماه رمضان قرار داده است. اگر انسان از همه بهرهمند شود، دریافت او بیشتر خواهد شد.
شعار امسال اعتکاف «اعتکاف، معنویت و مقاومت» است همه معتکفین عزیز توجه داشته باشند مقاومت در شعار امسال را در مرحله اول، روی مقاومت در برابر نفس سَرکِش ببریم «أعدی عَدوِّکَ نَفسُکَ الَّتی بَینَ جَنبَیکَ؛» اگر بُعد مقاومت و ایستادگی در برابر نفس بیشتر شد، مسلماً در تصمیم گیری انسان در مقابل جبهه کفر نیز تأثیر خواهد گذاشت، چرا که اگر اراده خدایی شد، انسان خدا را پیدا میکند و آنچه در مسیر غیر الهی قرار دارد را از خود دور میکند و در مقابل آن از خود استقامت نشان میدهد.
پنجشنبه/۲۷ دی/۱۵ رجب/ ارتحال حضرت زینب(س)(۶۲ق)
فرصت گذشته ان شاءالله هفته آینده مطالبی تقدیم خواهم کرد.
والســــــــــــــــــــــــــــلام علیکـــــــــــــــــــــــم ورحمه اللـــــــــــــــــــــــه وبرکاتـــــــــــــــــــــــــــه