نماز با شکوه جمعه دوازدهم بهمن ماه 1403 مصادف با اول شعبان المعظم 1446به امامت حجت الاسلام والمسمین حاج شیخ عبدالعلی استیری امام جمعه محترم نیم ور در مسجد امام حسین (ع) برگزار شد.
عنــــــاویـــن خطبــــــــه اول:
- دلبستگیها و عشقهای دنیایی باطل، صمیمیت خانواده را از خانوادهها میگیرد.
- استفاده نادرست از ماهواره در جامعه ما باعث فاصله گرفتن اعضای خانواده از یکدیگر شده است.
- بازیهای خشن کامپیوتری، کودکان و نوجوانان را مستعد مشکلات رفتاری و پرخاشگری میکند.
عنــــاویـــن خطبـــــــــه دوم:
- اولیای خدا ، یک سال در انتظار ماه شعبان بودند تا از فرصت های ماه شعبان استفاده کنند.
- در گام اول انقلاب سپاه پاسداران بهخوبی گفتمان انقلاب اسلامی را رصد و از آن دفاع کرد.
- باید مراقب بود دشمنیها و کینهها همیشه پشت لبخندهای دیپلماسیشان پنهان است.
مشــــــروح خطبـــــــــه اول:
أعوذ باللـــــــــه من الشیطان الرجیــــــــــم بســـــــــم اللـــه الــــرحمـــــن الرحیـــــــــم
عباد اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی
همه شما برادران و خواهران نمازگزار و خودم را به تقوای الهی، پرهیزکاری و فرمانبری از خداوند سفارش و دعوت میکنم
موضوع بحث ما پیرامون وظایف متقابل زن وشوهر در محیط خانه و خانواده بود
بحث پیرامون محبت و دوستی بود که گفتیم در روایات تأکید شده است که محبت خویش را به یکدیگر ابراز کنید. که چند روایت در این زمینه به محضر شما عزیزان تقدیم کردم
قرار شد امروز پیرامون عوامل و موانعی صحبت کنم که مانع ابراز محبت میشوند عواملی که مرد به همسرش ابراز نمیکند که انی احبک ….
سه مورد را فهرست وار عرض میکنم و سپس پیرامون یکی از عوامل چند دقیقه ای صحبت میکنم:
- ابتلای به گناه: یکی از این موانع ابتلای اعضای خانواده به گناه است.
- مشغول شدن اعضای خانواده در فضاهای مجازی گناهآلود
- دلبستگیها و عشقهای دنیایی
دلبستگیها و عشقهای دنیایی باطل، صمیمیت خانواده را از خانوادهها میگیرد چشمچرانی باعث میشود دل پروازکند عشق شیطانی بروزمیکند در نتیجه صمیمیت و محبت الهی از خانواده رخت برمیبندد.
امروز خانهها و نسل جوان ما در معرض این آسیب است که عشقهای مجازی دلدادگیهای بیحاصل ایجاد کرده است ، چیزی که داخل خانواده میشود و این فضای مهر و محبت و صمیمیت را از خانواده میگیرد. ممکن است که جسمشان در کنار هم باشد ولی خبری از مهر و مودت در میان اعضای خانواده نیست و بهنوعی طلاق عاطفی در آن خانواده حاکم شده است.نمازگزاران عزیز!والدین گرامی!جوانان عزیز!انسان بخش مهمی از افکاروصفات اخلاقی خود را ازطریق دوستان وازطریق کسانی که با آنها ارتباط دارد میگیرد که هم از نظر علمی وهم از طریق تجربه ثابت شده است
روایت از امام جواد علیه السلام است: إیّاکَ وَ مُصاحَبَهُ الشَّریرِ، فَإنَّهُ کَالسَّیْفِ الْمَسْلُولِ، یَحْسُنُ مَنْظَرُهُ وَ یَقْبَحُ أثَرُهُ.(بحارالانوار/جلد74/صفحه198به نقل از تفسیرنمونه)فرمود: مواظب باش از مصاحبت و دوستى با افراد شرور، چون که او همانند شمشیرى زهرآلود، برّاق است که ظاهرش زیبا و اثراتش زشت و خطرناک خواهد بود.
امروز دوستانی پیدا شدهاند که در همه جا با ما هستند و لحظه ای ما را به حال خویش رها نمیکنند. تلفن همراه ،اینترنت ، فضای مجازی و ماهواره از جمله این دوستان هستند که در اثر استفاده نابجا از آنها موجب فروپاشی خانوادهها، بدخلقیها، خشونتگراییها، رفتارهای ناهنجار و خطرساز شدهاند.
1.تلفن همراه:
در گذشته به مناسبتهای مختلف مثل اعیاد، افراد دور هم جمع میشدند و با صله رحم، ارتباط عاطفی پررنگی با یکدیگر داشتند اما در حال حاضر افراد از طریق یک تلفن و در اغلب اوقات به واسطه ارسال یک پیامک این کار را انجام میدهند یعنی ارتباطات عاطفی به یک پیامک خلاصه میشود که این گسست عاطفی تأثیر اصلی خود را بر خانواده میگذارد.
2.ماهواره:
ماهواره در جامعه ما باعث فاصله گرفتن اعضای خانواده از یکدیگر شده است. به طور کلی خیانت، دوستیهای نادرست و نامتعارف بین زنان و مردان حتی بین متأهلان، ایجاد عشقهای مثلثی، روابط نامشروع و… از تبعات ورود ماهواره به جامعه ایرانی است. در واقع خانواده بزرگترین قربانی این ابزار نوین ارتباطی است.
3. اینترنت:
اینترنت هم همین تبعات را برای جامعه ما به دنبال داشته است. اینترنت وسیلهای است که سرعت دستیابی به منابع علمی را افزایش میدهد اما بعضی وارد چترومها و سایتهای غیر اخلاقی و غیرعلمی میشوند که نه تنها برای آنها مفید نیست بلکه ضررهای بسیاری هم دارد.که یکی از آن آسیبها فاصله بین اعضای خانواده خصوصاً زن و شوهر شده است.
4.فیس بوک:
شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک هم از دیگر ابزارهای نوین ارتباطی است که باعث ناهنجاریهای رفتاری در سطح جامعه ما شده است
5.بازی های رایانه ای:
از دیگر دوستان بد روزگارما بویژه برای کودکان و نوجوانان، بازیهای رایانهای است. این بازیها برخلاف فیلمهای سینمایی به مخاطب این امکان را میدهد که بجای تماشاچی بودن، خود به ایفای نقش بپردازند، رانندگی کنند، با اسلحه شلیک کنند و تعقیب و گریز انجام دهند. بازیهای خشن کامپیوتری، کودکان و نوجوانان را مستعد مشکلات رفتاری و پرخاشگری میکند.
نمازگزاران عزیز!! ارتباط با افراد ناباب در یک فرآیندی اخلاق زشت و بد خویش را به یکدیگر انتقال میدهند و افراد خوی یکدیگر را میگیرند. این تغییرات چنان آرام و نرم انجام میگیرد که گاه انسان خودش متوجه این تغییرات نمیشود و وقتی زمان از دست رفت آنگاه است که دیگر نمیتواند تغییر کند و خود را در وضعیتی مییابد که دیگر قابل تغییر نیست. برای بسیاری از مردم آثار زیانبار دوستی افراد ناشایست و ناباب در قیامت آشکار میشود. (زخرف، آیات ۶۶ و ۶۷) در آن موقع که دیگر کار از کار گذشته است پشیمان میشوند که چرا این کار را انجام دادند و با این افراد ناباب دمخور شده و نشست و برخاست داشتند. (فرقان، آیات ۲۷ و ۲۸)
مشــــــــــــــــروح خطبــــــــــــــــــــــــــــــــــــه دوم:
درابتدای خطبه دوم هم خودم را وهم شما سروران عزیز و بزرگوارِ خودم را توصیه میکنم به تقوای الهی…..
خدای تعالی در قسمتی از آیه ۵۴ سوره مبارکه زمر میفرماید: «اَنیبُوا اِلى رَبِّکُمْ…» به درگاه پروردگارتان بازگردید؛ یعنی اگر برجان خود اسراف کردید، خطا و لغزش و گناهی داشتید، مأیوس از رحمت الهی نباشید به سمت خدا برگردید که خود این انابه و برگشتن موجب قرب و کمال برای شما خواهد بود.انابه راه ورود به دریاى بیکران رحمت الهى است
استفاده کنم در اولین روز از ماه شعبان و حلول ماه شعبان داشتیم، ماه شعبان امتیازات ماه رجب را دارد ، در صدقه دادن ، در استغفار ، در روزه گرفتن ، جدای از امتیازات عمومی که در ماه رجب دارد ، ماه شعبان امتیازات ویژه ای هم دارد . در اهمیت این ماه شعبان مرحوم میرزا جوادآقای ملکی تبریزی در کتاب المراقبات می فرماید (انَّ اولیاءَ اللهِ کانوا یَنتَظرونَ الشعبان)اولیای خدا انتظار می کشیدند ماه شعبان فرا رسد ، یک سال در انتظار ماه شعبان بودند تا از فرصت های ماه شعبان استفاده کنند.
از جمله اموری که هرسال حضرت امام (ره) مردم را توصیه می کردند خواندن مناجات شعبانیه بود ، که هم در ظهر ها وارد شده است و هم در سحرها ، و بعد ایشان می فرمودند : ائمه ما مقید بودند که این مناجات را بخوانند .
روزه ی این ماه هم بسیار سفارش شده است ،امیرالمؤمنین علی علیهالسلام فرمود : از آن روزی که منادی پیامبر در شهر مدینه فریاد بر آورد که ای مردم ماه شعبان را روزه بگیرید ،فرمود از آن روزی که منادی اینگونه ندا داد ، من روزه ی ماه شعبان را ترک نکردم و تا زنده هستم این روزه را خواهم گرفت .
از جمله چیزهایی که در این ماه شعبان توصیه شده است که خیلی مؤونه ندارد ، کثرت صلوات بر محمد و آل محمد است
سه مناسبت نورانی دیگرهم داریم؛ سوم شعبان ولادت امام حسین علیهالسلام و روز پاسدار را به شما و همه پاسداران عزیز تبریک عرض میکنم.
همه شما با فعالیتهای سپاه در گام اول انقلاب که دفع تهدیدها و از بین بردن فتنهها و حفظ دستاوردها بود آشنا هستید.در گام اول انقلاب سپاه پاسداران بهخوبی گفتمان انقلاب اسلامی را رصد و از آن دفاع کرد. در حوزه مسائل دفاعی و امنیتی، با تولید موشکهای بالستیک و نقطه زن و اخیراً هایپرسونیک و امثال ذالک، قدرت درونزا تولید کرد و برای نظام اسلامی با ظرفیتسازی، توان بازدارندگیِ بالا به وجود آورد.با تشکیل هستههای مقاومت در بیرون از مرزها،و تأثیرگذاری در معادلات و امنیت منطقه، به تمام جهان اسلام توجه داشته و دارد.در گام دوم انقلاب که بسیار مهمتر و دقیقتر از گام اول است هم هشت توصیه راهبردی مقام معظم رهبری را نصب العین سیاستگذاریها، برنامهریزیها و فعالیتها و مأموریتهای خود قرار داده که ان شاءالله شاهد بالندگی روزافزون عزیزان خواهیم بود.
چهارم شعبان مصادف با ولادت با سعادت قمرالعشیره عباس بن علی علیهالسلام که روز جانباز نامیده شده بر همه شما و همه ایثارگران و جانبازان عزیز مبارک.
جانبازان با تأسی به الگوی خود با ایثارگری، بدنشان آسیب دید تا دین و ارزشهای دینی و انقلابی و ولایت آسیب نبیند. تمام وجود مجروحشان، مثل عمار، پرچم انقلاب را برافراشته نگهداشته و راه اصیل را به نسل بعد خود نشان میدهند.
پنجم شعبان سالروز ولادت امام سجاد علیهالسلام و روز صحیفهی سجادیه است.
صحیفه سجادیه فقط یک کتاب دعا و مناجات و یا کتابی که با اخلاق فردی و اجتماعی توجه داده باشد نیست. این کتاب ابعاد مختلف سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و نظامی و استکبارستیزی و دشمنشناسی و فرصت شناسی و بصیرت افزایی و دهها موضوع از این قبیل دارد.مطالب بسیارعمیق وآموزنده است.اماواقعاً مهجور است و ما کمکاری داریم. خوب است گویندگان و ائمه مساجد بخشی از بیانات خود را با دید اجتماعی و سیاسی به صحیفه سجادیه اختصاص دهند
اشاره ای به سخنان مقام معظم رهبری در روز بعثت
مقام معظم رهبری در بیانات خود در روز عید مبعث با اشاره به دو آیه شاخص قرآن در موضوع دشمنشناسی، نکات مهمی را در خصوص مواجهه صحیح با دستگاه استعمار و استکبار بیان کردند.
در آیه اول(آلعمران: ۱۱۸) میفرماید: یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَهً مِنْ دُونِکُمْ لَا یأْلُونَکُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَ مَا تُخْفِی صُدُورُهُمْ أَکْبَرُ قَدْ بَینَّا لَکُمُ الْآیاتِ إِنْ کُنْتُمْ تَعْقِلُونَ
اى کسانى که ایمان آوردهاید! از بیگانگان برای خود همراز نگیرید. زیرا آنان در آسیب زدن به شما کوتاهى نمىکنند و رنج و اذیت شما را دوست دارند. هرچند کینه و دشمنى از گفتارشان پیداست، اما کینهای که در دلشان دارند، بزرگتر است. ما این آیات روشنگر و افشاگر توطئههاى دشمن را براى شما بیان کردیم، اگر تعقّل کنید.
در آیه دوم (ممتحنه: ۱)میفرماید: یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّی وَ عَدُوَّکُمْ أَوْلِیاءَ تُلْقُونَ إِلَیهِمْ بِالْمَوَدَّهِ وَ قَدْ کَفَرُوا بِمَا جَاءَکُمْ مِنَ الْحَقِّ… تُسِرُّونَ إِلَیهِمْ بِالْمَوَدَّهِ وَ أَنَا أَعْلَمُ بِمَا أَخْفَیتُمْ وَ مَا أَعْلَنْتُمْ وَ مَنْ یفْعَلْهُ مِنْکُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَاءَ السَّبِیلِ
ای کسانی که ایمان آوردهاید! دشمن من و دشمن خودتان را دوست نگیرید! شما نسبت به آنان اظهار محبّت میکنید، در حالی که آنها به آنچه از حقّ برای شما آمده کافرند… شما مخفیانه با آنها رابطه دوستی برقرار میکنید در حالی که من به آنچه پنهان یا آشکار میسازید از همه داناترم! و هر کس از شما چنین کاری کند، از راه راست گمراه شده است!
نمازگزاران عزیز!استعمار گران جهت رسیدن به استعمارگری سه مرحله را طی میکنند،
مرحلهی اوّل: غارت منابع است. تاریخ استعمار این را نشان میدهد، که اوّلین چیزی که استعمارگران هدف قرار دادند، منابع طبیعی بود.
مرحلهی دوم : تخریب فرهنگهای اصیل ملّتها است.
این مرحله هم در واقع غارت گری است اما غارت فرهنگی !! داستانهای تلخ و واقعاً گریهآوری در تاریخ ثبت است.
در مرحلهی سوم: استعمارگران چشم به هویّت ملّی و دینی ملّتها میدوزند تا آن را تحت تصرّف بگیرند.
امروز دنیا دچار هر سه مرحلهی استعمار است. آن توصیفی که ما برای استعمار و استکبار میکنیم، مصداق اتمّش دولت آمریکا است که زیر نفوذ قدرتمندان مالی دنیا قرار دارد.
قرآن در این موضوع توصیف روشنی دارد؛ میفرماید: «وَدّوا مَا عَنِتُّم» یعنی دشمنان شما هر چیزی را که شما را دچار مشکل میکند، دوست میدارند.«قَد بَدَتِ البَغضاءُ مِن اَفواهِهِم وَما تُخفی صُدورُهُم اَکبَر» هرچند دشمنی ظاهری، علنی و آشکار دارند، اما آنچه در دلشان هست بیشتر است. گاهی اوقات، در مواردی این دشمنیها ظاهر میشود؛ و ضمایر خصمانه و خبیث خودشان را نشان میدهند. مثلاً در کنگرهی آمریکا، برای تکّهتکّهشدن هزاران کودک، نمایندگان کنگره بلند میشوند، برای قاتل کف میزنند و تشویقش میکنند! این همان «وَ مَا تُخفی صُدورُهُم اَکبَر» است که اینجا ظاهر میشود و نشان میدهند. یا مثلاً هواپیمای مسافربری را با حدود سیصد مسافر سرنگون میکند، و همهی سرنشینان را میکشد، بعد به او مدال تشویقی میدهند.
باید مراقب بود این دشمنیها و کینهها همیشه پشت لبخندهای دیپلماسیشان پنهان است. قرآن میگوید که دشمنان من و دشمنان خودتان را دوست تلقی نکنید؛ در برخی مقاطع لبخندهایی زده شد و برخی دست دوستی دراز کردند و فکر کردند با لبخند زدن و قدم زدن با دشمن دلهای آنها با ما صاف خواهد شد اما دیدید که اوضاع بهتر که نشد بد تر هم شد لذا باید مراقب بود حواسمان باشد که با چه کسی مواجهیم، با چه کسی معامله میکنیم، با چه کسی داریم حرف میزنیم که دوباره مثل قبل از موضع گیری در برابر دشمن پشیمان نشوند.
والســــــــــــــــــــــــــــلام علیکـــــــــــــــــــــــم ورحمه اللـــــــــــــــــــــــه وبرکاتـــــــــــــــــــــــــــه