نماز با شکوه جمعه دهم اسفند ماه 1403 مصادف با بیست و نهم شعبان المعظم 1446به امامت حجت الاسلام والمسمین حاج شیخ عبدالعلی استیری امام جمعه محترم نیم ور در مسجد امام حسین (ع) برگزار شد.
عنــــــاویـــن خطبــــــــه اول:
1.انسان مؤمن کسی است که ادب ، دانش و اخلاق را به همسر و فرزندان خود منتقل میکند.
2.با یکجهت گیری درستِ مرد یا زن کل خانه معنوی و اخلاقی میشود.
3 .ازآیات و روایات به دست میآید که باید موعظه، نصیحت و خیرخواهی ، توجه به ارزشهای اخلاقی اسلامی و انسانی در فضای خانه و خانواده حاکم باشد.
عنــــاویـــن خطبـــــــــه دوم:
1.تشییع باشکوه شهیدسیدحسن نصرالله قدرت نمادین و عملیاتی محور مقاومت را به جهان مخابره کرد.
2.یکی از وظائف اجتماعی ما حفظ منابع طبیعی، محیطزیست،مصرف بهینه آب و مواظبت از خاک است.3.امام رضا (ع) در جمعه آخر شعبان فرمودند: خودت را آماده کن و آنچه از این ماه از دستت رفته را تدارک کن .
مشــــــروح خطبـــــــــه اول:
أعوذ باللـــــــــه من الشیطان الرجیــــــــــم بســـــــــم اللـــه الــــرحمـــــن الرحیـــــــــم
عباد اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی
خودم را و همهی شما نمازگزاران محترم را به رعایت و تقویت تقوای الهی دعوت میکنم.
موضوع بحث ما پیرامون صیانت و محافظت از خانواده به چند آیه وروایت اشاره کردم
در کنار آیاتی که در هفته های گذشته تقدیم حضور شد تعدادی از روایات را داریم که تأکید بر مراقبت محافظت اخلاقی در خانواده دارد که به چند نمونه از این روایات اشاره میشود:
روایت اول: یَعْقُوبَ بْنِ سَالِمٍ أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع عَنِ الرَّجُلِ یَقُومُ مِنْ آخِرِ اللَّیْلِ فَیَرْفَعُ صَوْتَهُ بِالْقُرْآنِ فَقَالَ یَنْبَغِی لِلرَّجُلِ إِذَا صَلَّى فِی اللَّیْلِ أَنْ یُسْمِعَ أَهْلَهُ لِکَیْ یَقُومَ الْقَائِمُ وَ یَتَحَرَّکَ الْمُتَحَرِّکُ» یعقوب بن سالم از امام صادق علیهالسلام سؤال میکند که کسی در پایان شب برای نماز بلند میشود و کمی صدا و طنین نماز خود را بلند میکند که همسر و اهل خانه آن را میشنوند. این عمل چه حکمی دارد؟ حضرت فرمود: که این سنت است و سزاوار است که مرد زمانی که برای نماز شب بیدار میشود صدای نماز را به گوش آنان برساند تا آنان نیز بیدار شوند.
حتی نسبت به نمازهای مستحبی بهگونهای آوای نماز در فضای خانه طنینافکن شود که همسر و فرزندان نسبت به آن ترغیب شوند. یعنی شما فرزندان و همسرت را با یک روش درست و مناسب نسبت به مستحبات همانند نماز و قرآن ترغیب کن تا بدانها انس گیرند.
روایت دوم: لا یَزالُ العَبدُ المُؤمِنُ یُوَرِّثُ أهلَ بَیتِهِ العِلمَ وَ الأَدَبَ الصّالِحَ، حَتّى یُدخِلَهُمُ الجَنَّهَ جَمیعا، حتّى لا یَفقِدَ مِنهُم صَغیرا و لا کَبیرا و لا خادِما و لا جارا، و لا یَزالُ العَبدُ العاصِی یُوَرِّثُ أهلَ بَیتِهِ الأدَبَ السَّیِّئَ حَتّى یُدخِلَهُمُ النّارَ جَمیعا، حَتّى لا یَفقِدَ فیها مِن اهلِ بَیتِهِ صَغیرا و لا کَبیرا و لا خادِما و لا جارا [ دعائم الإسلام : ج 1 ص 82]
امام صادق(ع) : انسان مؤمن کسی است که ادب و دانش و اخلاق را به همسر و فرزندان خود منتقل میکند مؤمن فقط به فکر ادب و اخلاق خویش نیست بلکه درصدد کل خانواده است ، همواره به خانواده اش ، دانش و ادب و تربیت شایسته ارث مى دهد تا همه را وارد بهشت سازد ، به گونه اى که نه از کوچکشان ، نه از بزرگشان ، نه از خادمشان ، نه از پناهنده شان خالى نباشد . بنده نافرمان [خدا ] براى خانواده اش ادب ناشایست به ارث مى گذارد تا همه آنان را وارد دوزخ سازد ، به گونه اى که نه از کوچک خانواده اش ، نه از بزرگشان ، نه از خادمشان و نه از همسایه شان تهى نباشد .
توجه دارید نقش زن وشوهر در خانه نسبت به یکدیگر بیبدیل است. با یکجهت گیری درست مرد یا زن کل خانه معنوی و اخلاقی میشود. گاهی هم با یک بیتفاوتی یا بیتوجهی همه خانواده بهسوی آتش میرود در همین روایت میفرماید: « و لا یَزالُ العَبدُ العاصِی یُوَرِّثُ أهلَ بَیتِهِ الأدَبَ السَّیِّئَ حَتّى یُدخِلَهُمُ النّارَ جَمیعا، حَتّى لا یَفقِدَ فیها مِن اهلِ بَیتِهِ صَغیرا و لا کَبیرا و لا خادِما و لا جارا »عبد عاصی و گناهکار کسی است که بدیها را به خانه منتقل میکند تا اعضای خانه را به سمت گناه و معصیت و جهنم سوق میدهد و همه آنها را جهنمی میکند.
مجموعه آیات و روایاتی که تقدیم شد نشان میدهد که باید امربهمعروف، نهی از منکر، موعظه، نصیحت و خیرخواهی ، صبر بردباری ، توجه به ارزشهای اخلاقی اسلامی و انسانی در فضای خانه و خانواده حاکم باشد.
مشــــــــــــــــروح خطبــــــــــــــــــــــــــــــــــــه دوم:
درابتدای خطبه دوم هم خودم را وهم شما سروران عزیز و بزرگوارِ خودم را توصیه میکنم به تقوای الهی…..
وقتی پیامبر خطبه ی شعبانیه را قرائت میکردند ، دارد که امیرالمؤمنین علی علیهالسلام از جای برخاستند و سوال کردند یا رَسولَ اللّهِ ، ما أفضَلُ الأَعمالِ فی هذَا الشَّهرِ؟ فَقالَ : «یا أبَا الحَسَنِ ، أفضَلُ الأَعمالِ فی هذَا الشَّهرِ الوَرَعُ عَن مَحارِمِ اللّهِ] (بحارالانوار،ج96،ص 358) ای رسول خدا بهترین اعمال در این ماه کدام است ؟ پیامبر فرمود : اینکه انسان بتواند در خودش یک قدرت ایمانی و یک نیروی باطنی ایجاد کند که در برابر نافرمانی خدا و معاصی الهی مقاومت کند . از ویژگی های ماه رمضان و روزه داری ، ایجاد مقاومت و صبوری و تقویت اراده در انسان است ، انسان بتواند پا روی هوا و هوس بگذارد ، ازگناه و معصیت پرهیز کند.
اشاره ای به مراسم تشییع سیدحسن نصرالله دبیر کل فقید حزب الله لبنان داشته باشم
امروزه انقلاب اسلامی ما و جبهه مقاومت به برکت خونهای پاک شهیدان به مرتبه ای رسیده که قدرتهای دنیا حسابی ویژه روی آن باز کردهاند و این عرصه امروز باید به عرصه قدرت نمایی مبدل شود، چیزی که در تشییع پیکر دو شهید والا مقام مشاهده کردیم اتفاق افتاد، دشمن حتی از یک تشییع جنازه و اجتماع مسلمانان وحشت دارد.
تشییع پیکر شهید سید حسن نصرالله، رویدادی تاریخی بود که در خاطره نسلهای آینده ماندگار خواهد شد، چرا که عشق به سید حسن نصرالله پیر و جوان را دور هم جمع کرد و علیرغم تهدیدهای متعدد و به پرواز درآمدن هواپیماهای جنگی اسرائیل در حین مراسم تشییع، مردم با شجاعت و شهامت در این مراسم شرکت کردند.
این تشییع بی سابقه در لبنان چندین پیام به دنیا مخابره کرد که به یکی دومورد اشاره میکنم.
پیام اول: این تشییع باشکوه وحدت بیسابقه در محور مقاومت را به نمایش گذاشت .
شهادت سید حسن نصرالله، موجب تحکیم بیسابقه همبستگی میان گروههای مقاومت در فلسطین، لبنان، یمن، عراق و سوریه شده است. صهیونیستها فکر میکردند با شهادت سید حسن نصرالله مقاومت متوقف خواهد شد اما شهادت سید حسن، نه تنها خلأ رهبری ایجاد نکرد، بلکه محور مقاومت را حول آرمان آزادی قدس و مقابله با رژیم صهیونیستی یکپارچه ساخت. این اتحاد، عملاً پروژه اسرائیل برای انزوای حزبالله پس از شهادت او و سید هاشم صفیالدین را شکست داد.
پیام دوم : این تشییع باشکوه قدرت نمادین و عملیاتی محور مقاومت را به جهان مخابره کرد.
تشییع پیکر سید حسن نصرالله، با الهام از تشییع حاج قاسم سلیمانی، به یک نمایشگاه قدرت مردمی و نظامی تبدیل شد که هم برای دوستان وهم برای دشمنان حامل پیام بود
شهادت سید حسن نصرالله برای دوستان در واقع موتور محرکه ای شد برای تداوم راه مقاومت و مبارزه.به دشمنان هم این هشدار را داد که ترور شخصیت ها اراده مردمی را در راه مبارزه تضعیف نخواهد کرد البته بله هزینه ها را بالا میبرد اما در اراده مردم نسبت به مبارزه خللی ایجاد نخواهد کرد. هر ترور، موجی از خشم مردمی را ایجاد میکند که به جای تضعیف، به تقویت عملیاتهای مقاومت میانجامد. و موجبات فروپاشی رژیم غاصب را بیش از پیش فراهم خواهد کرد.
سهشنبه/۱۴ اسفند/ روز احسان و نیکوکاری ،روز ترویج فرهنگ قرضالحسنه و تأسیس کمیته امداد امام خمینی(ره)
تاسیس کمیته امداد ار برکات وجودی حضرت امام است که امروزه انواع احسان و نیکوکاری را برای نیازمندان دارد، قرضالحسنه هم خودش یکی از مصادیق نیکوکاری است. در اهمیت قرض دادن به دیگران و آثار دنیایی و آخرتی که دارد روایات فراوانی داریم. رسول خدا فرمودند: «کسى که به برادر مسلمان خود قرض دهد، در برابر هر درهمى که قرض داده هم وزن کوه احد و کوه رضوان و کوه سینا، حسنات خواهد داشت؛ و اگر براى وصول آن مدارا کند، از پل صراط همچون برق جهنده بدون حساب و عذاب خواهد گذشت».
چهارشنبه/۱۵ اسفند/ روز درختکاری/روز آموزش همگانی حفظ محیط زیست و آغاز هفته منابع طبیعی و روز درختکاری
در اینجا به مناسبت ۱۵ اسفند، روز درختکاری و اهمیتی که دارد به بعض روایات در این باب اشاره کنم.
البته یکی از وظائف اجتماعی ما حفظ منابع طبیعی، محیطزیست، غنیسازی پوشش گیاهی، مصرف بهینه آب، مواظبت از خاک و امثال ذالک است. تا جایی که گاهی لازم است در بعض مناطق کشور بهصورت جهادی در کاشت درخت اقدام شود؛ بخصوص درختان میوهدار و مثمر.
آنقدر حفظ درخت و فضای سبز اهمیت دارد که رسول خدا در هنگام جنگها به لشگر دستور میدادند وقتی در منطقهای پیروز شدید هیچ درختی را قطع نکنید. درخت مخلوق خدا و یکی از موجوداتی است که به فرموده قرآن مشغول تحمید و تسبیح الهی است. طبق بعض نقلها امیرالمؤمنین علیهالسلام در طول ۲۵ سال خانهنشینی ۶۰ هزار درخت خرما کاشتند؛ غیر از حفر چاه و قنات. شیعیان امیرالمؤمنین نباید در برپائی و حفظ فضای سبز کوتاهی داشته باشند. لذا روز درختکاری و روزهای بعدازآن بهترین فرصت برای خدمت به محیطی است که در آن زندگی میکنیم.
مطلب پایانی پیرامون جمعه پایانی ماه شعبان و حلول ماه مبارک رمضان :
روزها و ساعات و جمعه پایانی ماه عظیم شعبان است با ابتهال و تضرع، در این لحظات به خدای تعالی عرض میکنیم: « اَللّهُمَّ اِنْ لَمْ تَکُنْ غَفَرْتَ لَنا فیما مَضى مِنْ شَعْبانَ فَاغْفِرْ لَنا فیما بَقِىَ مِنْهُ ». خدایا خطاها و لغزشهای ما را در این باقیمانده از ماه شعبان ببخش. خدایا ما را پاک و طاهر به ماه خودت برسان.
مهمترین فرصتی که برای دستیابی به این توشه ی ارزنده و ذخیره ی ابدی برای ما باقیمانده است ، در حدیثی اباصلت نقل می کند در جمعه ی آخر شعبان [دَخَلْتُ عَلَى أَبِی اَلْحَسَنِ عَلِیِّ بْنِ مُوسَى اَلرِّضَا عَلَیْهِ السَّلاَمُ فِی آخِرِ جُمُعَهٍ مِنْ شَعْبَانَ] بر امام هشتم وارد شدم [فَقَالَ لِی یَا أَبَا اَلصَّلْتِ] امام هشتم فرمود ای اباصلت [إِنَّ شَعْبَانَ قَدْ مَضَى أَکْثَرُهُ وَ هَذَا آخِرُ جُمُعَهٍ مِنْهُ ] می دانی که همه ی ماه شعبان گذشت و این آخرین جمعه ی ماه شعبان است [فَتَدَارَکْ فِیمَا بَقِیَ مِنْهُ تَقْصِیرَکَ فِیمَا مَضَى مِنْهُ] پس خودت را آماده کن و آنچه از این ماه از دستت رفته را تدارک کن [وَ عَلَیْکَ بِالْإِقْبَالِ عَلَى مَا یَعْنِیکَ وَ تَرْکِ مَا لاَ یَعْنِیکَ] و باید جبران کنی آنچه فوت شده. پس بشتاب به سوی آنچه که برای تو مفید و سودمند است و سعادت تو را تضمین می کند . و از آن کارهای ناشایست و ناپسند پرهیز کن [وَ أَکْثِرْ مِنَ اَلدُّعَاءِ وَ اَلاِسْتِغْفَارِ وَ تِلاَوَهِ اَلْقُرْآنِ وَ تُبْ إِلَى اَللَّهِ مِنْ ذُنُوبِکَ لِیُقْبِلَ شَهْرُ اَللَّهِ إِلَیْکَ] زیاد دعا کن ، و زیاد استغفار کن ، چند روزی باقی مانده پس قرآن زیاد تلاوت کن ، از گناهانت نزد خداوند تقاضای بخشش و توبه کن . می دانیکه ماه رمضان در پیش است
طبق تقویم 12 اسفند اول ماه مبارک رمضان است. پیشاپیش تبریک عرض میکنم. امام باقر علیه السلام فرمودند: «لِکُلِّ شَیْءٍ رَبِیعٌ وَ رَبِیعُ الْقُرْآنِ شَهْرُ رَمَضَان». بهار قرآن است.انشاءالله در ماه رمضان ، مساجد و معابر را ، مجالس وعظ و تلاوت را دریابیم ، و همگی به استقبال عید بزرگ قرآن که تعبیر به بهار قرآن شده است ، برویم ، خانواده ها اعضای خود را برای این ماه بزرگ تشویق کنند .
والســــــــــــــــــــــــــــلام علیکـــــــــــــــــــــــم ورحمه اللـــــــــــــــــــــــه وبرکاتـــــــــــــــــــــــــــه