به گزارش دفتر امام جمعه باقرشهر نماز باشکوه جمعه سیزدهماسفند ماه 1400 مصادف با اول شعبان المعظم 1443 ،به امامت حضرت حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ عبدالعلی استیری امام جمعه محترم باقر شهر وکهریزک در مصلی باقرشهر وباحضوراقشار مختلف مردم برگزار شد.
عناویـــــن خطبـــــــــــه اول:
۱. انسان میتواند به واسطۀ مستحبّات، به مقامات بلندی نزد خداوند برسد.
۲ . اصل در عبادات، واجبات است
۳ . پرداختن به مسنحبات نباید موجب تعطیلی واجب شود.
عناویـــــن خطبــــــــــه دوم:
۱ . انفاق خرج کردنی را میگویند که با آن، یک خلأیی پر بشود.
۲. امام حسین(ع)قبل از آنكه وارد عرصه جهاد شود، در عرصه جهاد تبیین میداندارى کردند.
۳ . کارکرددولتهای غربی مبتنی بر دو ویژگی بسیار عمده و اساسیِ «اغوا و اجبار» است.
مشــــــروح خطبــــــه اول:
اعوذ باللـــــــه مـن الشیــــطان الرجیــــــم بســــــــم الله الـــــرحمـــــــــن الرحیـــــــــــــم
عبادالله اوصِیکُمْ و نفسی بِتَقْوَى اللَّهِ بندگان خدا شما را و خودم را سفارش می کنم به تقوای الهی،
موضوع بحث مادرهفته گذشته پیرامون حدیث قُرْب نَوَافِل بود که گفتیم حدیث معروف و مشهوری است .
درفراز سوم گفتیم خداوند میفرماید:
به راستی برخی از بندگان مؤمن هستند که جز توانگری، آنان را اصلاح نکند حالشان را نیکو نسازدو اگر به حال دیگری او را درآورم نابود و هلاک میشود و برخی از بندگان مؤمن هستند که جز نداری و فقر، آنان را اصلاح نکند و اگر او را به حال دیگری برگردانم، حتماً هلاک میشود
وَمَا يَتَقَرَّبُ إِلَيَّ عَبْدٌ مِنْ عِبَادِي بِشَيْءٍ أَحَبَّ إِلَيَّ مِمَّا افْتَرَضْتُ عَلَيْهِ، وَإِنَّهُ لَيَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّافِلَةِ حَتَّى أُحِبَّهُ فَإِذَا أَحْبَبْتُهُ كُنْتُ إِذاً سَمْعَهُ الَّذِي يَسْمَعُ بِهِ، وَبَصَرَهُ الَّذِي يُبْصِرُ بِهِ، وَلِسَانَهُ الَّذِي يَنْطِقُ بِهِ، وَيَدَهُ الَّتِي يَبْطِشُ بِهَا، إِنْ دَعَانِي أَجَبْتُهُ، وَإِنْ سَأَلَنِي أَعْطَيْتُهُ.
بر اساس این حدیث، انسان میتواند به واسطۀ مستحبّات، به مقامات بلندی نزد خداوند برسد، از این جهت نام این روایت را «قرب نوافل» گذاردهاند. انسان بهواسطۀ مستحبّات، محبوب خداوند متعال میشود: «وَ إِنَّهُ لَيَتَقَرَّبُ إِلَيَّ بِالنَّافِلَةِ حَتَّى أُحِبَّهُ». وقتی محبوب خدا شد، آنگاه گوش او گوش خداگونه میشود، چشم او خدایی میشود، گفتارش خداگونه میشود و دست او از نظر قدرت، دست خداوند سبحان خواهد شد. در آخر کار نیز میفرماید: اگر دعا کند، دعایش را مستجاب میکنم. اگر سؤال کند، چون مستجاب الدّعوه است، هرچه بخواهد به او میدهند.
«جابر جعفى» يكى از اصحاب امام باقر و امام صادق«سلاماللهعلیهما» است كه توانسته است با مراعات تقوا، در محضر اهلبیت«سلاماللهعلیهم» به چنین مقامی برسد. راوى مىگويد: جابر در كوفه گفت: آیا مىخواهى نزد امام باقر بروى؟ تعجّب كردم، گفتم: بله. او دستی بر چشمان من کشید در حالی که با سرعت باد در حرکت بودم. وقتی چشمها را باز كردم، ديدم در كوچههاى مدينه هستم! تعجب كردم و با خود گفتم كه نكند سحر كرده باشد؟ كوفه كجا، اينجا كجا؟ خوب است كه من به اين ديوار ميخى بكوبم و سال آينده كه به حجّ مىآيم، ببينم اين ميخ هست يا نه؟! در این اندیشه بودم که جابر ميخى به من داد و گفت: بكوب. مىگويد: خيلى ترسيده بودم. جابر گفت: این کار بنده به اجازۀ خداوند است. حال به نزد امام باقر میرویم. حرکت کردیم تا به منزل امام«سلاماللهعلیه» رسیدیم. وقتی وارد شدم، ديدم جابر با آن حضرت خلوت كرده است و امام با او سخن مىگفت. بعد بيرون آمديم. جابر ديد كه خيلى درهم و گرفتهام، گفت: مىخواهى به كوفه بروى؟ گفتم: آرى. گفت: چشمانت را روى هم بگذار. پس، چشمها را باز كردم، ديدم كه در كوفه هستم.{ رجال الکشی، ص 197}
اما دونکته عرض کنم:
نکته اول: اصل در عبادات، واجبات است
در روایت هم اشاره دارد که بهترین چیزی که من دوست دارم، بندگانم به وسیله آن به من نزدیک شوند، واجبات است و پس از آن، بنده من، به وسیله نافله به من نزدیک می شود
علمای بزرگ اخلاق ازجمله مرحوم قاضی«ر{ه} بسیار بر اهمیّت به آن تأکید داشته و مکرّر فرمودهاند: اگر کسی بخواهد به جایی برسد،راهی جز تقیّد به ظواهر شرع برای او سراغ نداریم. معنای تقیّد به ظواهر شرع این است که انسان واجبات را بهجا بیاورد، از محرّمات و گناهان پرهیز جدی داشته باشد و اگر گناهی از او سر زد، فوراً توبه کند و به جبران آن بپردازد. بعد از آنکه تقیّد آدمی به ظواهر شرع درست شد، یعنی بعد از آنکه اصل در عبادات درست شد، اهمیّت به مستحبّات، انسان را به مقامهای معنوی والایی میرساند. یعنی پرداختـن بـه امـور مسـتحبی، هـر چنـد پـاک و خالصانـه هـم باشـد، بـه تنهایـی باعـث تقویـت ارزشهـای دینـی نمیشـود.
نکته دوم: پرداختن به مسنحبات نباید موجب تعطیلی واجب شود.
انجام مستحبات به تنهائی نمی تواند نقش تعیین کننده ای برای آخرت وحتی دنیای بشر داشته باشند و پرداختن به آنها نباید موجب تعطیل شدن و یا تغییر و همچنین تأخیر در امر واجبات گردد
یعنی اگر انجام دادن اعمال مستحب حتی مستحباتی مانند زیارت امام حسین(ع) و نماز شب كه طبق روایات بر آن بسیار تاكید شده؛ مانعی در انجام واجبات ایجاد كند و به عبارتی به واجبات ضرر برساند؛ وظیفه داریم آن كارهای مستحب را رها كنیم. مانند كسی كه از شب تا سحر به تلاوت قرآن مشغول می شود و یا تا پاسی از شب به عزاداری و سینه زنی می پردازد ولی از ادای نماز صبح محروم می شود. در چنین حالتی باید هر عمل مستحبی كه بالاترین ثواب را نیز دارد؛ كنار بگذاریم تا كارهای واجب فوت نشود.
مشــــــروح خطبــــــه دوم:
ابتدا خودم را وشما عزیزان نماز گزار را در ابتدای خطبه دوم هم توصیه میکنم به تقوای الهی{بحار الأنوار، ج 72، ص 147}
لَايَسْتَقِلَّنَّ أَحَدُكُمْ شَيْئاً مِنَ الْمَعَاصِي فَإِنَّهُ لَايَدْرِي فِيأَيِّهَا سَخَطُ اللَّه
هيچ يك از شما گناهى را سبك نشمارد؛ زيرا نمىداند خشم خداوند در كدام يك از گناهان است.
مطلب اول:حلول ماه شعبان
پیامبر اسلام(ص) فرمود: «از سوى پروردگار شما در ایام زندگىتان نسیمهاى رحمت مىوزد، هوشیار باشید كه خود را در معرض آنها قرار دهید.»(بحار الأنوار، ج68، ص221)).
إِنَّ لِرَبِّكُمْ فِى أَیَّامِ دَهْرِكُمْ نَفَحَاتٍ أَلَا فَتَعَرَّضُوا لَهَا
نسیمهاى رحمت الهى در زندگى ما، در زمانهاى مختلف و شكلهاى مختلف پدید مىآید؛ یكى از این نسیمها، ماههاى بزرگ و مبارك رجب، شعبان و رمضان است. در این سه ماه فرصتهاى بىنظیرى براى جبران گذشته و آشتى با آسمان و جهش بهسوى سعادت و حضرت معشوق است همانطور كه پیامبر رحمت(ص) سفارش كردهاند باید خود را در معرض این نسیمهاى رحمت قرار دهیم. بدیهى است براى انجام درست اینكار به معرفت نیازمندیم.
این ماه براى سالك الى الله بسیار با ارزش است و در قیامت جایگاه خاصى دارد و اهل شعبان نیز در قیامت جایگاه ویژهاى دارند. بىتوجهى به ماه رجب و شعبان باعث مىشود كه از ماه مبارك رمضان هم محروم شویم؛ یعنى ضیافت را باید از این طریق درك كنیم و از دست ندهیم.در ایام آغازین ماه شعبان هفته احسان و نیكوكاری و روز احسان و نیكوكاری روز تریج فرهنگ قرضالحسنه را داریم که یکی از مواردی كه در ماه شعبان بسیار به آن سفارش شده، صدقه است.احسان ونیکو کاری است
یک نکته عرض کنم:انفاق با خرج کردن فرق دارد. انفاق آن خرج کردنی را میگویند که با آن، یک خلأیی پر بشود، یک نیاز واقعی برآورده شود. بسیاری از خرج کردنها که به ظاهر هم برای کارهای نیک خرج میشود، در حقیقت انفاق نیست، چون خلأیی را پُر نمیکند. در بیان قرآن، بدبختترینِ مردم، کسانی هستند که عُمر و سرمایه و زحمتشان در زندگی دنیا به هدر رفته ولی خودشان میپندارند کار خوب انجام میدهند.
انفاق مال اگر با حُسن فعلی و فاعلی همراه باشد، یعنی هم مال حلال باشد و هم اعطای آن از سر اخلاص و بر پایه احترام و تکریم و به جاانجام گیرد، با زوال و نابودی همراه نیست و نه تنها خداوند از فضل خود چیزی را جایگزین آن میکند، بلکه آنرا مضاعف میکند:(بقره: 261)
«مَثَلُ الَّذِینَ ینْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ کمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِی کلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَاللَّهُ یضَاعِفُ لِمَنْ یشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ»
یکشنبه 15 اسفند 3 شعبان ولادت حضرت امام حسین علیه السلام و روز پاسدار
روز درختكاری و آغاز هفته منابع طبیعی تجدید شونده
در فرازى از زیارت امام حسین علیه السلام آمده است: «أشهد انك جاهدت فى الله حق جهاده»
این فراز گویاى این حقیقت است كه امام حسین علیه السلام، مُؤدّى اتم و اكمل حق جهاد فى الله است
نكته مهمى كه در جهاد حسینى(س) باید بدان توجه داشت این است كه اساسا حركت حضرت نه تنها جهادى خاموش نبود بلكه جهادى كاملا روشن و تبیینمحور بود.
در سال 59 ه.ق، یك سال قبل از مرگ معاویه که حضرت بههمراه عبدالله بن عباس و عبدالله بن جعفر به حج رفتند. امام مردان، زنان، یاران بنىهاشم و آن عده از انصار را كه او و خاندانش را مىشناختند جمع كرد. سپس چند نفر را فرستادند و به آنها امر فرمودند: همه كسانى را كه امسال از اصحاب پیامبر(ص) معروف به صلاح و عبادتاند و به حج آمدهاند، نزد من جمع كنید. در پى این دعوت بیش از هفتصد نفر كه بیشتر آنان از تابعین و حدود دویست نفر از اصحاب پیامبر(ص) بودند در منا در خیمه آنحضرت گرد آمدند و امام در میان آنان براى ایراد خطبه برخاستند.لذا میتوانیم بگوییم حضرت قبل از آنكه وارد عرصه جهاد اصغر شود، در عرصه جهاد تبیین میداندارى کردند.
خطبه سیدالشهداء(ع) در منا سه محور اساسى داشت:
1) فضائل امام على(ع) و اهل بیت(ع) و بیان آیات و روایاتى كه در شأن، منزلت و فضیلت اهلبیت، مخصوصاً امام على(ع) نازل و بیان شده است؛ ازجمله سد ابواب، واقعه غدیر خم، مباهله، فتح خیبر بهدست امام على(ع) و حدیث ثقلین.
2) دعوت به امر به معروف و نهى از منكر و تأكید بر اهمیت این وظیفه اسلامى.
3) یادآورى وظیفه علما و لزوم قیام آنان در مقابل ستمگران و مفاسد، و نیز گوشزد كردن مضرات سكوت عالمان در مقابل زورگویان و آثار زیانبار و خطرناك سهلانگارى آنان از انجام این وظیفه بزرگ الهى.
همچنین امام(ع) در جهاد تبیین خود چهار هدف را از بیان خطبه خود در نظر مبارك داشت:
- شناساندن ماهیّت ضداسلامى بنىامیه به مردم.
- افشاندن بذر انقلاب ضد ستمگران
- جهاد فرهنگى و نشان دادن راه و رسم مبارزه با بنىامیه
4.روشن كردن این مطلب كه قدرت داشتن بهمعناى حقانیت نیست .
از این عنوان استفاده کنم: ممکن است برخی ، بعضی ازدول غربی را از جمله آمریکا را دارای قدرت بدانند اما این دولتهای به ظاهر قدرتمند جز خیانت ، خباثت، و شیطنت کار دیگری نمیکنند
کارکردآنها مبتنی بر دو ویژگی بسیار عمده و اساسیِ «اغوا و اجبار» است.
سیاست اغوا به مفهوم بهرهگیری از سازوکارهایی است که زمینه و شرایط را برای فریب سایر بازیگران بهوجود میآورد.
سیاست اجبار در الگوی رفتاری آمریکا مبتنی بر نظامیگری است. ایالات متحده ۷۳۰ میلیارد دلار هزینههای نظامی یکساله دارد. این مقدار بهاندازه مجموعه هزینههای نظامی روسیه، چین، فرانسه، انگلیس، ایتالیا، آلمان و ژاپن است. در واقع، ایالات متحده برای تثبیت قدرت و تواناییهای مبتنی بر سیاست زور و فشار از الگوی نظامیگری بهره میگیرد.
یک روز ناتو و غرب به اوکراین گفتند که تمام ذرات خانهها به ما بدهید و ما تضمین امنیت شما را میدهیم همان طور که لیبی و صدام را خلع سلاح کردند به امیدی که آمریکا و اروپا حمایت میکنند ولی رئیس جمهور اوکراین گفت ما امروز تنها هستیم و کسی ما را حمایت نمیکند.
در مذاکرات وین به ایران فشار میآوردند تا به اهدافشان برسند ولی ما رضایت نمیدهیم که تمام هستی مان در اختیار دشمن قرار بگیرد.{تکبیرنمازگزاران}
اما نکته ای که میخواهم عرض منم اینکه بحران افغانستان، اوکراین و عراق نشان داد که قدرت ایالات متحده هم افول کرده وقادر به مدیریت بحرانهای منطقهای نیست و با چالشهای امنیتی فزایندهای روبهرو میشود.
در این شرایط، کشورهای منطقهای باید بدانند که نمیتوانند به دیگران اتکا داشته باشد و مبانی و زیرساخت قدرتشان را باید در فضای داخلی خودشان جستوجو کنند.
{والســــــــــــــــــــــــــــــلام علیکـــــــــــــــــــــــــــــم ورحمة اللـــــــــــــــــــــــــه وبـــــــرکاته}