نماز با شکوه جمعه هفدهم اسفند ماه 1403 مصادف با ششم رمضان المبارک 1446به امامت حجت الاسلام والمسمین حاج شیخ عبدالعلی استیری امام جمعه محترم نیم ور در مسجد امام حسین (ع) برگزار شد.
عنــــــاویـــن خطبــــــــه اول:
1.یکى از بزرگترین دستاوردهاى ماه مبارک رمضان تقوا است.
2.فضیلت ماه رمضان بر ایام دیگر مثل فضیلت اهل بیت با دیگر مردم است.
3.ماه رمضان، ماهی است که دعاها و نداها و فریادها در این ماه شنیده و مستجاب میشود.
عنــــاویـــن خطبـــــــــه دوم:
1.حضرت خدیجه دارایفضائل و مناقب ویژه و دارای سجایای اخلاقی و اوصاف کمنظیری بود .
2.آمریکا کشوری با خوی استعماری است،ودر اهداف کلان خود هیچ تفاوتی بین دوست و دشمن نمیبیند.
3.کشورهای جهان بدانند که آمریکا تا زمانی کنار آنها خواهد بود که برایش سود داشته باشند.
مشــــــروح خطبـــــــــه اول:
أعوذ باللـــــــــه من الشیطان الرجیــــــــــم بســـــــــم اللـــه الــــرحمـــــن الرحیـــــــــم
عباد اللَّهِ أُوصِیکمْ و نَفسِی بِتَقْوَی اللَّه و تَزَوَّدُواْ فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوَی
خودم را و همهی شما نمازگزاران محترم را به رعایت و تقویت تقوای الهی دعوت میکنم.
ابتداخودم را و همه شما برادران و خواهران نمازگزار را به رعایت تقوا سفارش میکنم. ، تقوایی که یکی از اهداف روزه و یکى از بزرگترین دستاوردهاى ماه مبارک رمضان است. امیدوارم من و شما بتوانیم به برکت این ماه، در رفتار خود، در گفتار خود، در احساسات و اندیشه هاى خود، تقواى الهى را ایجاد کنیم و خود را یک قدم به کمال انسانى نزدیک سازیم.
پروردگارا! با همه وجود و احساس ، تو را سپاس مى گوییم که به ما فرصت عنایت کردى تا یک ماه رمضان دیگر را درک کنیم و یک بار دیگر در مهمانسراى الهى و معنوى تو وارد شویم.شروع ماه مبارک رمضان، در حقیقت عید بزرگی برای مسلمانان است و جا دارد که مؤمنین، ورود این ماه را به هم تبریک بگویند و یکدیگر را به استفادهی هرچه بیشتر از این ماه توصیه کنند. فرا رسیدن ماه مبارک رمضان بهار قرآن رابه شما برادران عزیز و خواهران گرامى و نمازگزار، تبریک عرض مى کنم.
موضوع بحث ما امروز در خطبه اول پیرامون فضیلت و عظمت ماه رمضان است، ماهی که شاید بالغ بر 30 اسم دارد. خطبه ای امیرالمؤمنین علیهالسلام در روز اول ماه رمضان در مسجد کوفه بیان فرمودند که نکات بسیار مهمی در این خطبه هست. امیدوارم خداوند توفیقی عنایت بفرماید تا به مفاهیم این خطبه عمل کنیم .
الإمام الباقر عن آبائه علیهمالسلام: خَطَبَ أمیرُالمُؤمِنینَ علیهالسلام فی أوَّلِ یَومٍ مِن شَهرِ رَمَضانَ فی مَسجِدِ الکوفَهِ، فَحَمِدَ الله بِأَفضَلِ الحَمدِ و أشرَفِها و أبلَغِها، و أثنى عَلَیهِ بِأَحسَنِ الثَّناءِ، و صَلّى عَلى مُحَمَّدٍ نَبِیِّهِ (ص)، ثُمَّ قالَ:أیُّهَا النّاسُ، إنَّ هذَا الشَّهرَ شَهرٌ فَضَّلَهُ الله عَلى سائِرِ الشُّهورِ کَفَضلِنا أهلَ البَیتِ عَلى سائِرِ النّاسِ
بعد از حمد و ثنا فرمود: ای مردم! این ماه ماهی است که خدا فضیلت داده است بر تمام ماهها مثل فضیلت ما اهل البیت بر سایر مردم. زبان ما قاصر است. فرمود ما اهل البیت با هیچ کدام از مردم قابل قیاس نیستیم. ما را از مرتبه خدایی پایین بیاورید بعد هر چه میخواهید در فضیلت ما بگویید. تازه هرچه هم بگوییم کم گفتیم وحق مطلب ادا نشده است در خطبه 109 نهج البلاغه دارد: نَحْنُ شَجَرَهُ النُّبُوَّهِ ، وَ مَحَطُّ الرِّسَالَهِ، وَ مُخْتَلَفُ الْمَلَائِکَهِ، وَ مَعَادِنُ الْعِلْمِ، وَ یَنَابِیعُ الْحُکْمِ شَجَرَهُ النُّبُوَّهِ ، وَ مَحَطُّ الرِّسَالَهِ، وَ مُخْتَلَفُ الْمَلَائِکَهِ، وَ مَعَادِنُ الْعِلْمِ، وَ یَنَابِیعُ الْحُکْمِ».ما درخت پر بار نبوّت و جایگاه رسالت و محلّ رفت و آمد فرشتگان و معادن علم و چشمه سارهاى حکمتیم
حالا با این فضیلت اهل بیت بیایید در ماه رمضان. فضیلت ماه رمضان بر ایام دیگر مثل فضیلت اهل بیت با این جایگاه است نسبت به مردم. یعنی در رابطه با فضائل ماه رمضان هرچه بگوییم کم گفته ایم. هُوَ شَهْرٌ یُفْتَحُ فِیهِ أَبْوَابُ السَّمَاءِ وَ أَبْوَابُ الرَّحْمَهِ وَ یُغْلَقُ فِیهِ أَبْوَابُ النِّیرَان نِبندگان خدا! این ماه مثل بقیه ماهها نیست. حضرت میفرماید شیاطین هم زنجیر زده شده و دستهایشان بسته شده است و هم زندانی شدهاند.
در این ماه درهای بهشت به روی ما باز است؛ از خدا بخواهیم که به رویمان نبندد درهای جهنم هم به روی ما بسته شده ؛ از پروردگارتان طلب کنیم تا آنها را به رویمان باز نکند شیاطین در زنجیرند ؛ از خدایتان بخواهیم تا آنها دوباره بر ما تسلط نیابند.
رسول خدا فرمود: «لَو یَعلَمُ العِبادُ ما فی رَمَضانَ لَتَمَنَّتْ أن یَکُونَ رَمَضانُ سَنَهً{ بحار الأنوار: 93 / 346 }اگر بندگان خدا می دانستند که در ماه رمضان چه گنج پُربهایی است چه برکتی است آرزو می کردند که ماه رمضان یک سال باشد.
درفراز بعدی امیرالمؤمنین فرمودند:و هُوَ شَهرٌ یُسمَعُ فیهِ النِّداءُ، و یُستَجابُ فیهِ الدُّعاءُ، و یُرحَمُ فیهِ البُکاءُ؛
ماهی است که دعاها و نداها و فریادها در این ماه شنیده و مستجاب میشود. اشکهایی که در این ماه ریخته میشود مورد رحم قرار میگیرد، مورد تفضل و عنایت خدا قرار میگیرد. پس خوشا به حال آنهایی که اهل دعا و ندا و گریه هستند
ماه رمضان مناسب ترین ایام دعاست. پیامبر صلی الله علیه و آله در فرازی از خطبه شعبانیه فرمود: « وَ ارفَعُوا إلیه أیدِیَکُم بِالدُّعاءِ فی أَوقاتِ صَلَواتِکُم فَأنَّها أفضَلُ السَّاعاتِ یَنظُرُ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ فیها بِالرَّحمَهِ إلی عِبادِهِ یُجِیبُهُم إِذا ناجَوهُ وَ یُلَبِّیهِم إِذا نادَوهُ وَ یُعطِیهِم إِذا سَاَلُوهُ وَ یَستَجِیبُ لَهُم إِذا دَعَوهُ» در هنگام نمازهایتان، دستهای خود را به سوی خدا برای دعا بلند کنید؛ زیرا آن هنگام بهترین ساعتهاست که خداوند متعال با نظر رحمت به بندگانش می نگرد و اگر با او مناجات کنند، به آنها پاسخ می دهد و اگر او را ندا کنند ، ندای آنان را لبیک می گوید و اگر از او درخواست کنند، به آنها می بخشد و اگر او را بخوانند، دعوتشان را به اجابت می رساند.
امام کاظم علیه السلام زمان افطار را موقعیتی مناسب برای دعا می داند و می فرماید: « دَعْوَهُ الصَّائِمِ یُسْتَجابُ عِنْدَ إِفْطارِهِ{ الدعوات، قطب راوندی، ص 26} دعای روزه دار درهنگام افطار پذیرفته است
مشــــــــــــــــروح خطبــــــــــــــــــــــــــــــــــــه دوم:
درابتدای خطبه دوم هم خودم را وهم شما سروران عزیز و بزرگوارِ خودم را توصیه میکنم به تقوای الهی…..
امیرالمؤمنین که در حال خطبه جمعه اول ماه رمضان بودند که در خطبه اول اشاراتی داشتم مردی از قبیله هَمْدان برخاست و گفت: ای امیر مؤمنان! از آنچه حبیب تو درباره ماه رمضان فرمود، بیشتر بگو.
فَقَالَ نَعَمْ سَمِعْتُ أَخِی وَ ابْنَ عَمِّی رَسُولَ اللَّهِ ص یَقُولُ مَنْ صَامَ شَهْرَ رَمَضَانَ فَحَفِظَ فِیهِ نَفْسَهُ مِنَ الْمَحَارِمِ دَخَلَ الْجَنَّهَ
فرمود: شنیدم که برادر و پسر عمویم، پیامبر خدا، میفرمود: «هر کس ماه رمضان را روزه بدارد و خود را در این ماه از حرامها نگه دارد، وارد بهشت میشود.
برادران و خواهران عزیز! از این فرصت استفاده کنیم. ماه رمضان یک فرصت بسیار مغتنم است، براى این که خودمان را به خدا نزدیک کنیم، به کمال نزدیک کنیم، از مفاسد دور کنیم، از گناهان پاک کنیم. دعاهایى که در این ماه هست، استغفارى که در این ماه مستحب است، همه فرصت است؛ مبادا این فرصتها از دست برود. این ماه رمضان به زودى تمام خواهد شد. اگر تا ماه رمضان دیگر زنده بمانیم، آن هم مثل برق و باد خواهد گذشت. این فرصتهاى ذى قیمت از دست خواهد رفت؛ از هر روز و ساعتش باید استفاده کنیم.
مطلب اول:
۱۰ ماه مبارک رمضان مصادف با وفات حضرت ام الزهراء، ام الصعالیک (درماندگان)،و الایتام، امالمؤمنین خدیجه کبری سلاماللهعلیها است ابتدا به محضر مبارک امام عصر (عج)مقام معظم رهبری و شما نماز گزاران عزیزتسلیت عرض میکنم.
رحلت حضرت ابوطالب و بعد از سه روز وفات امالمؤمنین خدیجه کبری آن سال را برای پیامبر عام الحزن کرد.
اشاره ای کنم. این بانوی بزرگوار و باسوادی که تورات و انجیل را کاملاً مسلط بود و در مجالس آنان حاضر میشد و از پیامبر آخرالزمان میگفت، فضائل و مناقب ویژه و دارای سجایای اخلاقی و اوصاف کمنظیری بود که از روایات و نوع برخورد رسول خدا با او به دست میآید.
القابی که درباره او گفتهشده قابلتوجه است در دورانی که جامعه منحط بود و برای زن ارزشی قائل نبودند، به این بانو لقب طاهره و عفیفه و سیده البطحاء داده بودند. او در مسائل سیاسی و اقتصادی جامعه خودش نقش مؤثر و تأثیرگذاری داشت.
رسول خدا در تعریف زن تراز و شایسته ازنظر اسلام فرمودند: «الْمَرْأَهُ الصَّالِحَهُ خَیْرٌ مِنْ اَلْفِ رَجُلِ غَیْرِ صَالِحٍ» زن نیکوکار بهتر از هزار مرد ناشایست است؛ و مصداق بارز آن امالمؤمنین خدیجه کبری است. که با فداکاری به جامعه بشری خدمت کرد و در شکلگیری انقلاب رسول خدا و تثبیت آن با حمایتهای مادی، معنوی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و موضعگیریهای بهموقع و درست، دفاع از رسالت قبل و بعد بعثت، نقش سازندهای در تاریخ اسلام و در بقاء و تکامل آن از خود برجا گذاشت.
یکی از جلوههای ویژه حمایتی ایشان صرف همه اموال خود برای شکستن حصر اقتصادی سه، چهارسالهای بود علیه رسول خدا به راه انداخته بودند. رفتارش با پیامبر همه از روی صدق و وفا و عطوفت و مهربانی و عشق بود. در حوادث سهمگین آن روزها، آرامشبخش و تسلی خاطر رسولالله بود.
مطلب دوم اشاره ای کوتاه به تحقیر زلنسکی(رئیس جمهور اوکراین) توسط رئیس جمهور آمریکا
سفر رئیس جمهور اوکراین به آمریکا و دیدار با دونالد ترامپ در کاخ سفید به نقطه عطفی در سالهای اخیر تبدیل شده است. در این دیدار دونالد ترامپ با معاون خود، زلنسکی را آنچنان تحقیر کرد که حتی برخی رسانههای داخلی آمریکا هم انتقاد کردند.
اما نحوه رفتار برای کسانی که تحولات بینالملل را دنبال میکنند درسهایی دارد.
البته ترامپ همواره عادت به تحقیر دیگران دارد. او حتی به متحدان خود هم رحم نمیکند.
اجازه بدید به چند مورد اشاره کنم:
هفته گذشته ترامپ یک و نیم ساعت رئیس جمهور لهستان را معطل پشت در نگه داشت. ترامپ همچنین از «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه هنگام سفر او به کاخ سفید استقبال نکرد و رئیس جمهور فرانسه ناگزیر شد به تنهایی و بدون استقبال همتای آمریکایی خود وارد کاخ سفید شود.
وقتی «نارندرا مودی»، نخست وزیر هند در سفر به واشنگتن مهمان رئیس جمهور آمریکا بود، با رفتار تحقیرآمیز ترامپ مواجه شد. ترامپ پس از دیدار با نخست وزیر هند در شبکه مجازی خود نخست وزیر هند را پرحرف خطاب کرد.
حتی با وجود آنکه انگلیس یکی از شرکای اصلی و سیاسی آمریکا به شمار میرود، اما نخست وزیر این کشور نیز از گزند رفتار تحقیرآمیز ترامپ در امان نبوده و به تازگی وقتی نخست وزیر انگلیس برای دیدار ترامپ به کاخ سفید رفته بود، وقتی این مقام انگلیسی خطاب به ترامپ گفت که ما با هم علیه روسیه میجنگیم، ترامپ او را مسخره کرد و گفت: «آیا شما میتوانید به تنهایی مقابل روسیه بایستید؟»
کانادا، همسایه شمالی آمریکا هم از دیگر متحدان واشنگتن است که این روزها به شدت توسط ترامپ تحقیر میشود. ترامپ به جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا پیشنهاد کرده که اگر تعرفه پیشنهادی را نمیپذیرد، بهتر است که کشور کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شود.
پیامها و درسها
۱. آمریکا کشوری با خوی استعماری است. این کشور در اهداف کلان خود هیچ تفاوتی بین دوست و دشمن نمیبیند و در نهایت بازیگران و کشورهای دیگر صرفا یک ابزار در خدمت تحقق منافع آمریکا هستند. شاهد مثال این مسئله نیز دور جدید جنگ تجاری آمریکا با متحدانش و دیگر کشورها، با اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات کالا از کانادا و مکزیک و اعمال تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات کالا از چین است. در واقع آمریکا با جنگ تجاری جدید علیه حتی متحدان خود نشان داده که خوی استعماری در این کشور نهادینه شده و این خوی بین متحد و غیر متحد هم فرقی قائل نیست.
۲. از سوی دیگر آمریکا زمانی میتواند جایگاه خود را حفظ و منافع برنامهریزیشده را محقق کند که کشورهای دیگر چه دوست و چه دشمن در حالت ضعف به سر ببرند. به همین دلیل اروپای قوی یا کشورهای قوی دیگر در نقاط دیگر جهان از سوی آمریکا به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست. در این مسیر هم هیچ تفاوتی بین آمریکای ترامپ یا آمریکای بایدن وجود ندارد تفاوت صرفا در تاکتیکهای رسیدن به این هدف است.
۳. نکته بسیار مهم دیگر در این راستا به تحقق تحلیل رهبر انقلاب میگردد. رهبر معظم انقلاب بارها اعلام کردهاند که آمریکا قابل اعتماد نیست و مذاکره با این کشور عاقلانه و شرافتمندانه نیست. در بیانات رهبر معظم انقلاب در دهم اسفند سال ۱۴۰۱ آمده است: «پشتیبانی قدرتهای غربی از کشورها و دولتهایی که دستنشانده آنها هستند، یک سراب است، واقعیّت ندارد؛ این را همهی دولتها بدانند.» امروز دقیقا دو سال از آن روز گذشته است. وبا گذشت زمان، حقانیت این تحلیل رهبر انقلاب بیش از پیش آشکار شده است.
4.نکته پایانی خطاب به کسانی است که ممکن است تفکر مذاکره با آمریکا را در سر بپرورانند سیاست خارجی آمریکا مبتنی بر منافع ملی و قدرت است، نه بر اساس تعهدات اخلاقی یا دوستیهای پایدار. کشورهای جهان باید بدانند که آمریکا تا زمانی کنار آنها خواهد بود که برایش سود داشته باشند. اگر منافعش تغییر کند، متحدانش را بدون تردید کنار خواهد گذاشت. بنابراین، وابستگی بیش از حد به آمریکا میتواند یک اشتباه استراتژیک باشد. همکاری آمریکا با صدام علیه ایران در نهایت به اشغال عراق از سوی آمریکا منجر شد. اعتماد قذافی به آمریکا مبنی بر کنار گذاشتن تاسیسات هستهای در نهایت به کشته شدن قذافی توسط آمریکا منجر شد. خالی کردن پشت اشرف غنی در افغانستان، مبارک در مصر و…. تنها نمونههایی برای درک این مسئله است که آمریکا قابل اعتماد نیست. برخورد ترامپ با زلنسکی در حالی که اوکراین با تحریک آمریکا وارد این بحران شده نشاندهنده نگاه ابزاری آمریکا به دیگران است.
لذا امروز مثل روز روشن است که مذاکره با آمریکا یک اشتباه راهبردی است که حتی نباید به آن فکر کرد.
والســــــــــــــــــــــــــــلام علیکـــــــــــــــــــــــم ورحمه اللـــــــــــــــــــــــه وبرکاتـــــــــــــــــــــــــــه