به گزارش دفتر امام جمعه باقرشهر نماز باشکوه جمعه بیست وهشتم آبان ماه 1400 مصادف با سیزدهم ربیع الثانی1443 ،به امامت حضرت حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ عبدالعلی استیری امام جمعه محترم باقر شهر وکهریزک در مصلی باقرشهر وباحضوراقشار مختلف مردم برگزار شد.
عناویـــــن خطبـــــــــــه اول:
۱. در قيامت قبل از آن که بنده وارد حساب و کتاب شود، راجع به چهار مسأله از او بازپرسي ميشود. ۲ . متأسفانه بيشتر مردم در مصرف عمر هم دچار اسراف و تبذیر ميشوند.
۳. استفاده از عمر بايد هميشه و تا آخرين لحظات زندگی ادامه داشته باشد.
عناویـــــن خطبــــــــــه دوم:
۱. بسیجیان سربازان همیشه پا در رکاب ولایت در همه صحنهها و هر شرایطی هستند.
۲ . فرهنگ بسیجی به انسان میآموزد کارها را باید فقط برای خدا خالص کرد.
۳. بسیجی در جنگ تمام عیار اقتصادی امپراتوریهای اقتصادی ،ضعیف نمیشوند و نمیهراسند.
۴. دولت انقلابی ،برای رفع گرانیهای بی رویه و بی منطق تدابیر فوری و قابل تحقق اتخاذ نماید.
مشــــــروح خطبــــــه اول:
اعوذ باللـــــــه مـن الشیــــطان الرجیــــــم بســــــــم الله الـــــرحمـــــــــن الرحیـــــــــــــم
عبادالله اوصِیکُمْ و نفسی بِتَقْوَى اللَّهِ بندگان خدا شما را و خودم را سفارش می کنم به تقوای الهی،
بحث امروز ما راجع به روايتي است که از امام رضا«ع» که آنحضرت ازقول پيامبراکرم«صلياللهعليهوآلهوسلّم» میفرمایند:
«إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ لَا يَزُولُ الْعَبْدُ قَدَماً عَنْ قَدَمٍ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ أَرْبَعَةِ أَشْيَاءَ عَنْ عُمُرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ وَ عَنْ شَبَابِهِ فِيمَا أَبْلَاه وَ عَنْ مَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَ فِيمَا ذَا أَنْفَقَهُ وَ عَنْ حُبِّنَا أَهْلَ الْبَيْت»
روز قيامت بنده قدم از قدم برنمىدارد تا اينكه چهار سؤال از وى میشود: از عمرش كه در چه سپرى ساخته؟ و جوانيش در چه راهی صرف كرده؟ و از مالش كه از كجا آورده و به چه مصرفی رسانده؟ و از دوستى ما اهل بيت.
طبق اين حديث شريف، که بسیار ارزنده و آموزنده است، در قيامت قبل از آن که بنده وارد حساب و کتاب شود، راجع به چهار مسأله از او بازپرسي ميشود. اگر بتواند پاسخ قانع کننده ارائه دهد، به پيش ميرود و انشاءالله مورد شفاعت اهلبيت«سلاماللهعليهم» واقع ميشود. اما اگر قادر به پاسخگويي سؤالات اين بازپرسي نباشد، قيامت سختي در پي خواهد داشت.
سؤال اوّل و دوّم ، در خصوص عمر و جوانی است. ميپرسند: عمرت در چه مصرف شد؟ در چه از بین رفت؟ جواني خود را در چه کاري به پيري رساندي؟
عمر و جوانی انسانها معمولاً به هدر میرود. يک جوان ميتواند از نظر معنويّت، جواني خود را صرف رسيدن به خداوند کند و به جايگاهي دست يابد که به جز خدا نبیند، اما معمولاً جوانی جوانها هدر میرود. عمر را تشبيه به طلا میکنند اما این خیلی دقیق نیست؛ چراکه ارزش عمر، از هر چه فکر کنیم، بیشتر است. يک لحظه و يک دقيقه از عمر، وقتی گذشت، دیگر تمام میشود و هرگز به دست نمیآید. در اهميت و جايگاه برجستۀ وقت انسان، همين بس که صرف يك ساعت وقت، ميتواند دست کم به اندازۀ يك سال عبادت ارزش پيدا کند: «تَفَكُّرُ سَاعَةٍ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ سَنَة».{تفسير العياشى، ج 2، ص 208}
صرف وقت در تفکّر چنان کاربرد دارد که ميتواند حرّ بنیزید ریاحی را از جهنّم به بهشت ببرد و او را در زمرۀ شهدایی قرار دهد که افضل از همۀ شهدا هستند.
علّامۀمجلسي«ره» شصت و چهار سال عمر کرده است. ولي در اين شصت و چهار سال خدماتي کمنظير ارائه کرده است. نظير علّامۀ مجلسي در بين علما و مراجع تقليد، فراوان وجود دارد. يکي از رموز موفقيّت آنان اين بوده، که از دقايق و لحظات عمر خويش، بهخوبي استفاده کردهاند.
قرآن کريم ميفرمايد: هنگامي که افراد جهنّمي به جهنّم ميافتند، درمييابند که چه بهرهاي ميتوانستهاند از عمر خويش ببرند و نبردهاند. از اينرو ناله و فرياد آنان بلند ميشود و افسوس ميخورند: «وَ هُمْ يَصْطَرِخُونَ فيها رَبَّنا أَخْرِجْنا نَعْمَلْ صالِحاً غَيْرَ الَّذي كُنَّا نَعْمَلُ أَ وَ لَمْ نُعَمِّرْكُمْ ما يَتَذَكَّرُ فيهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَ جاءَكُمُ النَّذيرُ فَذُوقُوا فَما لِلظَّالِمينَ مِنْ نَصير»{ فاطر، 37}
در جهنّم ميسوزند و التماس ميکنند که به دنيا بازگردانده شوند و عمر دوباره از خدا ميخواهند، ولي التماس آنان ديگر نتيجهاي ندارد. به آنها خطاب ميشود: آیا به شما عمر دراز ندادیم تا بيدار شويد و عبرت بگيريد؟ پس عذاب را بچشيد که ياوري نداريد.
کساني که دچار روزمرّگي هستند و برنامۀ زندگي روزانۀ آنان فقط با خوردن، خوابيدن و ارضاي غرايز پر ميشود، در قيامت بابت اتلاف وقت مؤاخذه خواهند شد. آن دسته از افراد که شبانهروز، خود را سرگرم کارهايي مانند تماشاي فيلم و سريال و شنيدن موسيقي ميکنند و به فکر کار، مطالعه، خدمت به خلق خدا و عبادت نيستند، آنان که عمر خود را به بطالت و بيهودگي ميگذرانند، از زندگي، حاصلي جز پوچي نصيب آنان نميگردد، در آخرت نيز گرفتار خواهند بود. شاعر ميگويد:
گوهر عمر بدين خيرگى از دست مده | آخر اين درّ گرانمايه بهايى دارد |
شايسته است جوانان به جاي تلف کردن اوقات ارزشمند و پربهاي دوران جواني و گذراندن عمر با دوستان نامناسب و رفيقهاي ناباب، به پيشرفت در دين، اخلاق و ترقي علمي اهميّت بدهند. بايد دانست که رفيق بد، افزون بر اتلاف عمر، سبب گمراهي در دين، انحراف در اخلاق و شکست و خسران در امور علمي و دنيوي خواهد شد و آبروي انسان را ميبرد.
اسراف و تبذیر بسیار ناپسند است. متأسفانه بيشتر مردم در مصرف عمر هم دچار اسراف و تبذیر ميشوند. اگر وقت انسان صرف گناه شود و در راه نافرماني خداوند تعالي هدر رود، تبذير عمر است. قرآن ميفرمايد: «إِنَّ الْمُبَذِّرينَ كانُوا إِخْوانَ الشَّياطين»{إسراء، 27}
صرف وقت و عمر در کارهاي بيهوده و بدون نتيجه، حتي اگر حرام نباشد، اسراف عمر است و ناپسند است. بعضي رفتارها يا گفتارها، نه براي دنيا مفيد است، نه براي آخرت نتیجه دارد.
دونکته در پایان عرایضم تقدیم کنم وخطبه اول را به پایان برسانم:
نکتۀ اول:اینکه علاوه بر اهميّت وقت و عمر خود انسان، زماني که از ديگران اشغال میکنیم نيز براي ما مسئوليّتآور است. اساتيد، معلّمها، روحانيّون و سخنرانان ، مسؤولین بايد دقت و توجه کافي براي خودداري از اتلاف وقت مستمعين داشته باشند.
نکتۀ دوم: اينکه استفاده از عمر بايد هميشه و تا آخرين لحظات زندگی ادامه داشته باشد. کسي تصوّر نکند با چند سال تحصيل و اخذ مدرک تحصيلي،زیارت کعبه و مسجدالنبی(ص) و امام حسین(ع) از عمرش بهرهبرداري لازم را کرده و بعد از آن وظيفهاي ندارد. تا وقتي که انسان نفس ميکشد بايد در بهرهگيري از وقت خويش کوتاهي نکند. نقل ميکنند ميرزاى شيرازى«رحمتاللهعليه»، صاحب فتواي تحريم تنباکو، در آستانۀ رحلت از دنيا بود. اطرافيان مىخواستند در اين لحظات آخر، از آن عالم بزرگ حرفي بشنوند، ولي چشمهاى ايشان بسته بود و در جواب درخواستها هيچ نمىگفت. يك طلبۀ زرنگ، مسئلهاي فقهى سؤال كرد. ناگهان همه ديدند كه ميرزاي شيرازي چشمها را باز كرد و سؤال را پاسخ داد و بعد از دقايقى به جوار رحمت الهى پركشيد. يعني آخرين لحظات و دقايق عمر را نيز به تعليم و تعلّم گذراند.
انشاء الله در جلسۀ بعد به بیان فرازهای بعدی روایت و شرح سؤالهای دیگری که در بازپرسی قیامت، از بندگان پرسیده میشود، خواهیم پرداخت.
مشــــــروح خطبــــــه دوم:
ابتدا خودم را وشما عزیزان نماز گزار را در ابتدای خطبه دوم هم توصیه میکنم به تقوای الهی
روايتي از قول امیرالمؤمنین«سلاماللهعليه» بيان شده است که انسان بايد کارهاي بیهوده و بدون حاصل را رها کند و به امور مهمّی که فايده دارد و موجب نجات است، مشغول گردد:
« دَعْ مَا لاَ يَعْنِيكَ وَ اِشْتَغِلْ بِمُهِمِّكَ اَلَّذِي يُنْجِيك»
آنچه را به درد تو نمى خورد،رها کن و به کار مهمّى که تو را نجات مى دهد،مشغول شو. {غرر الحكم و درر الكلم، ص818}
عمر انسان بايد صرف آبادي دنيا و آخرت او شود. سزاوار نيست انسان در مدّت زندگي، هيچ توشه اى براى آخرت گردآوري نکند.
« يَتَمَتَّعُونَ وَيَأْكُلُونَ كَمَا تَأْكُلُ الْأَنْعَامُ وَالنَّارُ مَثْوًى لَهُمْ»
مثل حيوانها فقط ميخورند و از دنيا بهره ميگيرند و عاقبت آنها جهنّم است.{ محمّد،12 }
چند مطلب عرض میکنم:
آغاز هفته بسیج
هفته بسیج هرساله از ۲۹آبان ماه تا ۵آذر در سراسر کشور برگزار میشودبسیجیان سربازان همیشه پا در رکاب ولایت در همه صحنهها و هر شرایطی هستند.
در طول تاریخ حیات انبیای الهی چیزی شبیه فرهنگ بسیج با واژه قرآنی «رِبِّیُّون»وجود داشته انسانهای مؤمن و انقلابی که در رکاب انبیای الهی با داشتن ارتباط قوی و راسخ به خدای منّان و اخلاص کامل، در میدان کارزار علیه باطل حضور داشتهاند.
وَ کَأَیِّنْ مِنْ نَبِیٍّ قاتَلَ مَعَهُ رِبِّیُّونَ کَثیرٌ فَما وَهَنُوا لِما أَصابَهُمْ فی سَبیلِ اللَّهِ وَ ما ضَعُفُوا وَ مَا اسْتَکانُوا وَ اللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرینَ
چه بسیار پیامبرانى که مردان الهى فراوانى به همراه آنان جنگ کردند! آنها هیچگاه در برابر آنچه در راه خدا به آنان میرسید، سست و ناتوان نشدند (و تن به تسلیم ندادند)؛ و خداوند استقامتکنندگان را دوست دارد. {سوره آل عمران، آیه ۱۴۶}
انسانهایی زندگی میکردهاند که با داشتن خصوصیاتی همچون اخلاص، ایمان راسخ، ارتباط قوی و شایسته با باری تعالی داشته و در کنار انبیای الهی در میادین مختلف حضور داشتند.
از آیاتی که در قرآن کریم آمده است که من به یک آیه اشاره کردم میتوان شاخصهایی را به دست آورد که به چند مورد اشاره کوتاهی میکنم:
۱-اخلاص و کار برای خدا
اولین و مهمترین ویژگی و شاخص بسیجی نمونه خالص کردن کار و فعالیت اجتماعی، علمی، اقتصاد و نظامی خود برای خدای متعال است. فرهنگ بسیجی به انسان میآموزد کارها را باید فقط برای خدا خالص کرد، از این رو کار برای جاه و مقام دنیوی و نفوذ در قلبهای همنوعان در نظام و پاذل فکری یک بسیجی نمونه جایگاهی ندارد.
«قُلْ إِنَّ صَلاتی وَ نُسُکی وَ مَحْیایَ وَ مَماتی لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمینَ؛
«بگو: نماز و تمام عبادات من، و زندگى و مرگ من، همه براى خداوند پروردگار جهانیان است.»{سوره انعام، آیه۱۶۲}
۲- ولایتمداری و اطاعتپذیری از حق
از جمله شاخصهای ممتاز یک بسیجی نمونه، ولایتمداری، اطاعتپذیری و سرسپردن به عبودیت و بندگی حق تعالی، خسته و ملول نشدن از فرمانبری حق تعالی است. خصوصیت مهمی که افراد بسیجی را از سایر انسانها متمایز میکنند، بسیجی که در خود روحیه انقیاد در برابر اوامر الهی را تقویت نکرده است، به راستی بویی از فرهنگ بسیج و بسیجی نبرده است، چرا که این شاخص موضوعی است که بر اساس فرهنگ قرآن و اهل بیت(علیهم السلام) ذرهای نمیتوان از آن عقبنشینی کرد.{سوره نساء، آیه ۵۹}
«یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُم؛
۳- نترسیدن و خستگیناپذیری و صبر انقلابی
مقاوم و نترس بودن در بحرانهای اجتماعی و بینالمللی و خستگیناپذیری در کار جهادی و حضور در میدان و همچنین صبر انقلابی در مسیر رسیدن به آرمانهای دینی از جمله خصوصیات طلایی بسیجی انقلابی است. خدای متعال در قرآن کریم در توصیف راستقامتانی که به حمایت از انبیای الهی ایستادگی کردند این چنین میفرماید:
«فَما وَهَنُوا لِما أَصابَهُمْ فی سَبیلِ اللَّهِ وَ ما ضَعُفُوا وَ مَا اسْتَکانُوا وَ اللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرینَ
{سوره آل عمران، آیه ۱۴۶}
آنها هیچگاه در برابر آنچه در راه خدا به آنان میرسید، سست و ناتوان نشدند (و تن به تسلیم ندادند)؛ و خداوند استقامتکنندگان را دوست دارد.»
یک بسیجی نمونه در زمان کنونی نیز به همین منوال رفتار میکند، در جنگ تمام عیار اقتصادی که امپراتوریهای اقتصادی ایران اسلامی را در محاصره ناجوانمردانه خود قرار داده اند، سست نمیشوند، ضعیف نمیشوند و نمیهراسند. بلکه در مقابل این هجمه ناجوانمردانه صبر انقلابی دارند.
اشاره ای به صدروزگی دولت سیزدهم داشته باشم:
این روزها سخن از موفقیت یا عدم موفقیت دولت در عرض ۱۰۰روز اول فعالیت اوست. آیا این زمان، وقت کافی برای سنجش توفیق یک دولت است؟ا
تاریخچه گزارش برنامه ۱۰۰ روزه از زمان سی و دومین رئیس جمهور آمریکا(Franklin Delano Roosevelt) آقای دلانو روزولت در سال ۱۹۳۳(۷۸سال قبل)است. روزولت در یک نطق رادیویی در زمانه اوضاع وخیم اقتصادی گزارشی از عملکرد ۱۰۹روزه خود داد و با برنامهای به نام ” طرحی نو” فرمانهای جدید اجرایی برای بهبود اوضاع آمریکا ، صادر کرد. این یک اقدام به مرور تبدیل به یک روال تبلیغاتی، در دولتهای مختلف در دنیا گردید.
در ایران اما دولت آقای روحانی اولین دولت در ایران بود که وعده ۱۰۰روزه داد و در پنجم آذر ۱۳۹۲ طی یک گفتگوی رادیو تلویزیونی از اقدامات ۱۰۰روزه خود برای مردم گفت.که مقام معظم رهبری هم فرمودند:در بعضی از کشورهای دنیا معمول است، در کشور ما هم اخیراً معمول شده که در اول مسئولیت، روسای محترم یک فرصت ۱۰۰روزه را معین میکنند و میگویند در این ۱۰۰ روز مثلا این کارها را یا یک کارهایی را انجام میدهیم، مردم هم در فرصت ۱۰۰روزه قضاوت میکنندکه متذکر شدند:یکسال سه تا ۱۰۰ روز به اضافه یک ۶۵ روز است؛ بنابراین، زمان کمی برای کار نیست.
با این نگاه اکنون پرسش این است که آیا دولت سیزدهم در مدت حداقل سه ماه گذشته موفق عمل کرده است؟
نکته اول:دولت سیزدهم در همین سه ماه نشان داده است، “دولت در میدان” است و از روحیه و مدیریت جهادی برخوردار است. شخص رئیس جمهور محترم و وزرای کابینه بدون وقفه ازروز اول در میان مردم و در صحنه حاضر بوده اند. از دیدارهای صمیمی با مردم تا سفرهای استانی تا حضور فوری در صحنههای حادثه مانند زلزله اندیکا در خوزستان و لافت در هرمزگان. ابعاد دیگر این روحیه پاسخگویی به مردم، سادهزیستی و روحیه همگرایی با دیگر قوا و دستگاهها است که بخوبی مشاهده میشود.
نکته دوم:در جنبه عملکردی نیز دولت در صد روز گذشته اقدامات خوبی داشته است که در حدّ خود یک نصاب مقبول به شمار میآید. موفقیت دولت در واکسیناسیون عمومی، توفیقات دولت در پرداخت حقوق ماهیانه دولت بدون خلق پول و استقراض، سفرهای استانی، تامین کالاهای راهبردی تا چند ماه آینده، توفیق دولت در کاهش رشد نرخ سیمان و آهن و برخی اقلام دیگر، خروج مسکن از رکود با طرح ساخت یک میلیون مسکن، تعامل فعال وزارت خارجه با کشورهای همسایه و چین و روسیه و اروپای دوم که منجر به آزادسازی ۴میلیارد دلار داراییهای ایران گردید. همچنین عضویت ایران در سازمان شانگهای از اقدامات موفق دولت در سیاست خارجی است. این رویکرد و روحیه و این بخش از عملکرد دولت قابل دفاع و تقدیر است.که ازاین تریبون مقدس از خدمات دولت سیزدهم خصوصاً رئیس جمهور محترم تشکر میکنیم.
نکته سوم: توقعات و انتظارات از دولت سیزدهم است
با این همه از دولت سیزدهم بخاطر همین نگاه و روحیه و عملکرد موفق انتظار میرود که :
اول- برای رفع گرانیهای بی رویه و بی منطق تدابیر فوری و قابل تحقق اتخاذ نماید. }تکبیرنمازگزاران}
دوم- اتخاذ مواضع هماهنگ و محکم در حوزه مسائل اقتصادی و پرهیز اعضای دولت از مصاحبههای مکرر و بعضاً متناقض در موضوعات اقتصادی؛
سوم- تلاش بیشتر برای تحقق وعدههای اعلام شده در نقشه راه دولت طبق جدول زمانی اعلام شده؛
چهارم- گفتگوی صریح و صمیمی با مردم و در میان گذاشتن موانع و مشکلات موجود؛
پنجم- اتخاذ تدابیر لازم برای ثبات و آرامش در بازار سرمایه و بورس که متاسفانه زندگی بیش از ۴۰میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده است.
{والســــــــــــــــــــــــــــــلام علیکـــــــــــــــــــــــــــــم ورحمة اللـــــــــــــــــــــــــه وبـــــــرکاته}